Pregled Hlastejeve jame

V nedeljo, 19. 2. 2017 sem razmišljala, kar početi popoldne in se odločila, da je čas za obisk bližnje Hlastejeve jame. Z Gregijem sva dostopala do jame iz južne strani iz Žovneka, od domačije Hlastej. Dostop do jame iz te smeri je dokaj enostaven, saj poteka skoraj povsem po gozdni cesti. Hkrati pa sva pregledovala tudi okoliške stene, če bi se kje pokazala kakšna nova jama. Vhod v Hlastejevo jamo sva sicer nekaj časa iskala. Iskanje v koncentričnih krogih okoli gps koordinat ogromno pomaga pri tem. To sva tudi storila in našla vhod v podorno dvorano, ki pa se skriva med obilico skal v okolici. Pri vhodu je najprej 3-metrska stopnja, kjer je bila v preteklosti lesena lestev, saj so domačini jamo dobro poznali. Danes so tu le prepereli kosi debel. Na vhodu je vidno aktivno proženje skal in kamnov iz obokov vhoda. Na prehodu iz vhoda v notranjost jame naju je pričakala visoka ledena sveča.

Jama je podorna, zgrajena iz večjih blokov skal, ki jih obliva siga. Na določenih delih je veliko kapniških tvorb. V enem izmed stranskih delov sva našla tudi suhe ponvice. V drugem stranskem rovu se jama nadaljuje med podornimi bloki.

Celotna jama zelo spominja na jamo Škadavnica na Vranskem. Podorna dvorana je pri Hlastejevi jami veliko manjša kot pri Škadavnici. Dolžina rovov Hlastejeve jame je 63 m, medtem ko je pri Škadavnici 41 m. Pri slednji stranski rovi niso bili podrobneje raziskani, medtem ko so pri Hlastejevi jami bili. Raziskovala: Alenka in Gregi Jelen.

Zapisala: Alenka Jelen ; Foto: Alenka Jelen

Ni komentarjev:

Objavite komentar