Aillwee cave ali McGann's cave

Nedelja, 9.4.2017

V nedeljo sem raziskovala nacionalni park Burren in obiskala tudi jamo Aillwee. Je del območja Burren (irsko: Boireann = 'great rock') v okrožju Clare, kjer prevladuje kras in je velikosti 1500km2. Nacionalni park meri 15km2 in je najmanjši od šestih nacionalnih parkov na Irskem. Tu najdemo izredno raznoliko floro (arktično, mediteransko in alpsko) in favno ( med drugim vseh sedem vrst netopirjev, ki so na Irskem).

Jamo Aillwee je leta 1944 odkril Jack McGann, medtem, ko naj bi sledil svojemu psu, ki je lovil divjega zajca. Najdba je ostala skrivnost vse do leta 1973, ko je lokacijo javil jamarjem. Približno tri leta kasneje je bila urejena za javnost. Kot skoraj vse turistične jame na Irskem je tudi ta v zasebni lasti.

Dolžina jame je 1500m. Vhod v jamo je kar iz kavarnice oz. trgovinice s spominki. Pot, ki je urejena za turiste, je v celoti zabetonirana, razširili so tudi rov. Leta 1992 so zgradili dodaten 250m dolg tunel, ki je pot spremenil v krožno, tako da lahko sprejmejo čim več turistov in da ogled poteka nemoteno. Tunel so poimenovali Marine Blast Tunel.

Ogled traja približno pol ure, medtem pa vidimo nekje 300m jame. Vodič nas je vodil skozi tri dvorane: Bear haven, Mud Hall in Cascade Chamber. Kot namigne že ime samo, je v prvi dvorani razstavljeno okostje rjavega medveda (Ursus arctos), ki je na Irskem že izumrl. V drugi dvorani smo videli stalagmite, stalaktite, zavese in pa formacijo, ki izgleda kot sklenjene dlani. Vodič nam je na ogledu omenil tudi, da je jama t.i. 'mrtva jama', saj v njej od odprtja za javnost ni več netopirjev, pa tudi drugih organizmov večinoma ne. Prisotna pa je 'lampenflora'. Pot nas je potem vodila do Cascade Chamber, kjer smo si ogledali čudovit slap. Tu se ogled jame zaključi, zapustimo pa jo po tunelu, ki nas vodi nazaj do kavarne.

Zapisala: Vesna Slapnik; Foto: Vesna Slapnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar