Vsi v Florjan na jamarski dan

V nedeljo, 29.5.2016, smo organizirali prelepi dan za javnost. Da se vrnem na začetek, na rojstvo ideje. Ideja se je rodila, ko sva z Leo urejala papirje za razpis in je Lea predlagala, da bi organizirali nekakšen dan odprtih vrat, kjer bi lahko množica navadnih zemljanov prišla zastaviti kakšno vprašanje. Odlična ideja, ki smo jo bili vsi v klubu veseli in jo podprli. Povabili smo tudi jamarje iz Prebolda, da bi lahko predstavili Snežno jamo. Tako smo na ta dan pripravili informativno delavnico: Kaj je jama? Jamarstvo? ŠJKPT? Kaj je JKČGP?.

Postavili smo žičnico in ožino, ki bi jo premagovali po spolzki podlagi, spet na drugi točki pa je bila predstavitev jamarske opreme. Na voljo je bila možnost poizkusa plezanja po vrvi. Pripravljeno smo imeli delavnico vozlov, za znanja željne glave pa še jamarski kviz. Prijatelji iz JK Črni galeb Prebold so pripravili predstavitev Snežne jame.

Vse smo pripravili, tudi vreme je bilo odlično. Prišli so nas pogledat starejši jamarji, ali če se izrazim po jamarsko, fosilni jamarji. Zelo smo bili veseli, da so prišli in povedali kakšno štorijo. Nam nepoznanih ljudi ni bilo, kljub temu, da smo se zelo potrudili s promocijo. Mogoče bi morali dati drugačno obvestilo, da se zbirajo tajkuni, da se štejejo milijoni evrov itd...

Tako smo ponujali samo sproščujoči dan v jamarski družbi tistih ljudi, ki skrbijo, da ljudje lahko vedo, da pijejo čisto vodo. Tistih ljudi, ki vlečejo vrečke z črevami in drugimi živalskimi ostanki na plan in trpijo neznosni smrad, samo da imajo ljudje čisto vodo. Včasih po cel dan preživimo v čiščenju kakšnega brezna, ki so ga po nesreči zasvinjali in s tem onesnažili bližnji izvir. Kljub temu smo si naredili prelep dan. Eni so se zagnali v steno trenirat, nekateri so preizkušali vožnjo z žičnico. Ker pa smo trije imeli rojstni dan, smo se nabasali še s tortami. Češnje, ki smo jih nabrali za prve obiskovalce, smo zobali čez ves dan v hladni senci. Ker je bila vročina res neznosna, smo se šli Filip, Žiga in jaz hladit v bližnji potok.

Krajevna skupnost nam je priskrbela malico, za kar se še enkrat lepo zahvaljujemo. Naslednje leto bomo ponovili s takšnim dnevom, ki bo omogočil širši javnosti, da nas obišče in se seznani, kaj počnemo. Mogoče se pa le nekdo dvigne iz toplega kavča, ugasne Discovery channel in gre v živo pogledat in spoznat zadnje živeče raziskovalce zemlje, ki rinejo v hladu, temi, blatu v prijetni družbi najboljših prijateljev, ki se jim da zaupati svoje življenje globoko pod zemljo, daleč stran od sončnih žarkov. Hvala vsem, ki ste prišli pripravit ta prelepi dan. Naslednje leto pa Vsi v Florjan na jamarski dan brez strahu.

Zapisal: Maks Jamski Foto: Slavko Hostnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar