Če nihalka obstoji, pripravljeni smo mi



10.11.2018, sobota.
Preden se začne zimska sezona na smučišču Golte, smo se jamarski reševalci iz cele Slovenije zbrali na spodnji postaji v Žekovcu, da potreniramo potrebno znanje za reševanje iz nihalke. Najprej smo se seznanili s karakteristikami nihalke, ki je najdaljša v Sloveniji. V Sloveniji sta še dve nihalki, in sicer na Veliki planini in Voglu.
Potem smo si pogledali, kaj vse se nahaja pri strežniku, ki je med vožnjo s potniki ves čas. Ena iz med njegovih funkcij je, da med okvaro poskrbi za sidrišče, ki omogoča prihod reševalcev v kabino. Stranke tudi umirja in poskrbi, da se smučarska oprema med čakanjem zloži v kot in v najbolj mirnem vzdušju vsi skupaj počakajo na reševalce.
Potem smo si pogledali še spodnjo strojnico, da si lažje predstavljamo, kako stvar deluje. Ko smo zaključili z uvodom našega usposabljanja, nas je strojnik David odpeljal do spodnjega parkirišča, kje je višina do nihalke cca. 40 metrov.
Ker pa vzpon po vrvi na taki višini že zahteva nekaj napora, smo prvič poskusili nekaj novega. Prvič smo na JRS usposabljanju uporabili motorni vitel. Zelo priročna stvar, saj se nihalka na Golteh na svoji trasi ponekod dvigne tudi za 90 metrov, za kar pa bi za vzpon po vrvi rabil že najboljši reševalec približno 1 uro.
Tako smo testirali motorni vitel, ki te pripelje do nihalke elegantno in brez truda. Na začetku smo se razdelili v dve skupini. V nihalki so bile sirote, ki so se ujele v najhujšem vremenskem kolapsu, zaradi česar se je nihalka ustavila. Med temi sirotami sta bila tudi dva kužka. Zaradi ustavitve nihalke je strežnik splezal na streho naredil sidrišče, obesil nanj škripec in spustil vrv reševalcem, ki so spodaj že prišli na kraj nesreče. Zatem se je že prvi reševalec pripeljal z motornim vitlom do kabine brez truda.
Prvega ujetega smo dali v trikotno ruto in spustili na varno. Počasi se je tista polovica v nihalki, ki je bila prva ujeta, spustila dol na varno z obema kužkoma vred. Ekipi sta se zamenjali in gor so se pripeljali tisti, ki so bili prej reševalci, da so se tudi oni preizkusili v vlogi ujetih v nihalki. Zato so se tisti, ki so se prej spustili dol, z vitlom elegantno pripeljali nazaj gor, da jih rešijo. Poskusili smo se voziti tudi po dva reševalca hkrati in je šlo.
Takšna tehnika, ki smo testirali ta dan, bo bistveno olajšala in pospešila reševanje v primeru, da stvar obstane. V zimskem času, ko mraz še dodatno poslabša razmere v primeru, da smo ujeti v nihalki, nam takšen prikaz jamarske reševalne službe v Sloveniji bistveno doprinese k občutku varnosti in zadovoljstva, da bomo hitro rešeni.
Po koncu smo se odpeljali še z nihalko na panoramsko vožnjo gor in dol. Usposabljanje smo zaključili z odličnim kosilom. Sedaj pa še samo dva metra snega, da se sezona začne in če nihalka obstoji, pripravljeni smo mi.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Katarina

Ni komentarjev:

Objavite komentar