Predstavljamo jamo: Speči krampus

Zgodba te jame je zelo zanimiva, saj je vhod velik in je bil znan ekipam, ki so hodile na raziskovalni tabor na Vodotočnik. Ampak sam položaj jame je bil na zelo nerodni legi. Leži malo pod Desko. In ko ga je Rok našel preko senc, se je šlo v borovce pogledat in odprl se je lep vhod – no, natančeje dva vhoda, toliko, kot ima krampus rogov.

Položaj jame je bil neroden tudi zato, ker so se takrat zelo obloženi raziskovalci (govorimo o več kot 25 kg prtljage) ustavili malo pod Desko in rekli: »Eh, bomo potem, ko se bomo vračali«, kajti teža na hrbtu je gnala naprej. Vemo, ko se vračaš, se spet ustaviš, utrujen od raziskovanj že vlečeš ven »distota« in rečeš hladnokrvno: »Danes se nam ne mudi, bomo drugič, ko bomo spet prišli«. Ta krampusov krog se je vrtel, leta so tekla in ko je prišlo že na 3 leta, smo ugotovili, da bi lahko nesrečno navado spremenili.

Tako je me Rok na prelep zimski dan povabil, da jamo obiščeva in se še malo sprehodiva. Kmalu sva se znašla pred vhodom, ki je poraščen z borovci. Jama ima dva vhoda, ki ju vmes loči skalna zavesa. Vhod 1 je brezno, ki se spušča do T1. Vhod 2 je strmo pobočje naklona -70. Vhod 2 je bolj primeren za vstop v jamo, zato sva se tu tudi spustila v osrčje jame. Na T0 se jama zaključi brez nadaljevanja in brez prepiha. Po tleh je grušč. Skale so gladke, na nekaterih mestih robate, na grobo obdelane od vode.

V času najinega obiska so bile v jami ledene sveče, ki jih mogoče poleti ne bi našli. Na T1 je največji prostor v jami, 3 x 2 metra velika dvorana, ki se nadaljuje proti dvema izhodoma ali vhodoma v jamo. Po tleh je med najinim obiskom sneg, ki počasi izginja, kot skoraj iz vseh jam. Je pa ledeniškega nastanka in z zasutim dnom.

Ime je dobila, ker sva jo obiskala v času, ko po hišah hodi sv. Miklavž in se je izmikala kot parkelj, ampak, ker mi je bila zelo zanimiva in nova nemška različica te besede, smo uporabili krampus. Ker pa se jama ne nadaljuje, je dobil spredaj pridevnik speči. Tako smo raziskali še eno zanimivo jamo, ki z dolžino 44 metrov in globino 21 metrov krasi naši visokogorski kras.

Zapisal: Maks Jamski; Foto: Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar