Predstavljamo jamo: Jama Martjaki

Jama se nahaja ob znani turistični jami v Šempetru – jama Pekel. Za jamo se je izvedelo med pregledovanjem terena nad jamo Pekel. Takrat se je določila približna lega te jame. Nato sta 17.7.2016 Drago Lamper in Dani Prevoršek šla v akcijo, da jamo najdeta. Vhod sta s pomočjo kmeta g. Knaflja našla in lahko sta jo raziskala ter izmerila.

V jami sta namerila 16 metrov poligona. Gre za vodoravno jamo s 3 metri globine. Pobočje je strmo in močno poraščeno, kar jima je oteževalo dostop do jame. Vhod je bil poraščen z bršljanom in mahom, opazila pa sta tudi korenine, ki so načenjale skale nad samim vhodom. Po tleh je bil humus in drobno kamenje. Malo nižje se jama razširi in omogoča prehod do zagozdenega kamna , kjer sta nadaljevala po trebuhu. Potem se rov zravna in do konca ostaja enakih dimenzij. Na eni strani sta opazila neprehodno razpoko, na koncu pa je ozko brezno, kjer je kamen padel zelo kratek čas. Tu se jama tudi konča.

Jama je vodnega nastanka, zato je zelo lep primer erozijskega delovanja. Na koncu sta naletela tudi na del stene, ki ga je oblivala siga. Po geološki karti je jama nastala v skladovitem dachsteinskem apnencu s prehodom v dolomit. V jami ni bilo vode in je čisto suha. Naletela sta na nekaj komarjev, pajkov in po tleh so kosti manjših glodalcev, verjetno kune. Jama je čista, ker jo je težko najti. Ime je dobila po kraju, kjer se nahaja. Zaradi težavnosti jama ni primerna za ogled. Napisano po zapisnikih Draga Lamperja.

Zapisal:Maks Jamski ; Foto: Drago Lamper

Ni komentarjev:

Objavite komentar