27 maj 2019

Odprava v najbolj odmaknjen kraj v podzemlju na svetu Cheve 2019Jamarji iz Slovenije smo se letos odpravili na jamarsko odpravo v Mehiko. Na odpravi je sodelovalo pet jamarjev in sicer Matic Dibatista, Špela Borko, Jure Bevc iz jamarskega kluba Matica Ljubljana, Jerica Koren iz kluba Šaleški klub Podlasic Topolšica in Marjan Vilhar iz kluba Luka Čeč Postojna. Cilj odprave je bilo raziskovanje jame Cheve v južni Mehiki natančneje v regiji Qaxaca. Vhod se nahaja v hribovju Sierra Juarez na nadmorski višini 2700m, najvišji vrhovi hribovja se dvigajo do 3800m nad morjem.
Jamo so odkrili sredi osemdesetih let ameriški jamarji že stoletja pa so jo poznala indijanska plemena, ki so jo uporabljala pri različnih obredih.
Odprave že vrsto let vodi in organizira USDCT ameriška ekipa za raziskovanje globokih jam pod vodstvom Billa Stouna. Sodelovali so tudi jamarji iz Mehike, Poljske, Švedske in Slovenije.
V mnogih predhodnih odpravah je bila najgloblja točka izmerjena na globini 1520m zaradi česar je druga najgloblja jama na zahodni polobli. Najgloblja točka v jami je kilometer in pol vertikalno in enajst kilometrov horizontalno od vhoda, konča se z sifonom(ujeta voda). Predstavlja eno od najbolj oddaljenih lokacij, ki so bile dosežene v jami na zemlji. Jamo je bilo potrebno opremiti z 2000m vrvi in vzpostaviti tri glavne bazne tabore. Tabor je podoben kot višinski bazni tabor v visokih hribih samo, da je tu stvar obrnjena navzdol. V teh kampih je ideja, da poskušamo imeti vsaj malo udobja v jamskem okolju, ki je mokro, mrzlo, brez svetlobe skratka zahtevno.
Ekspedicija je potekala tri mesece in raziskovale so jo skupine na različnih globinah. Slovenska ekipa se je odpravi pridružila zadnji mesec (april) in dan po prihodu že vstopila v jamo. Prvi dan smo se spustili do baznega kampa Butters, nahaja na globini -850m za spust smo potrebovali 12h. V bližini kampa se nahaja velika podorna dvorana in možnost nadaljevanja, naslednje štiri dni smo kopali in iskali nadaljevanja v podoru a žal nismo našli nadaljevanja saj je bil podor zelo nestabilen. V naslednjih dneh je del ekipe Jure, Jerica in Matic odšel do kampa 2 v pomoč pri transportu opreme in raziskovanju, Špela in Marjan pa sva se pridružila ekipi v taboru 3 na globini -1300m. Po prihodu v kamp 3 smo nadaljevali z raziskovanjem dela jame z imenom Mad Cow, ki je bil odkrit v letošnjih raziskavah. Del jame Mad Cow je dolga podorna cona z veliko ozkimi predeli za prečenje teh delov je ekipa potrebovala tri do štiri ure za razdaljo 700m. Na drugi strani podorne cone nas pričaka presenečenje ogromna dvorana (tunel15x20m) z nadaljevanjem. Iz višjih delov jame se nam pridruži nova ekipa z preostalimi Slovenci in prične se sistematično iskanje nadaljevanja in izdelava načrta v novih delih velike dvorane imenovana Borehole. V novo odkritem delu imenovanem Mad Cows Borehole je izmerjenih 1100m novih delov jame. Po petih dneh raziskovanja (dnevno so akcije potekale več kot deset ur), se ekipa počasi prične vračati na površje. Dvanajsti dan se vrnemo v tabor 2 in pričnemo transportirati veliko količino opreme proti kampu 1. Štirinajsti dan dosežemo kamp 1 in se naslednji dan pričnemo z plezanjem proti površju. Dnevno svetlobo ugledamo po petnajstih dneh raziskovanja v podzemlju. Vrnemo se nazaj v bazni tabor, ki se je nahajal blizu vhoda v jamo Cheve. V naslednjih dneh se iz jame razopremi (odstrani) vrvi in pospravimo tudi bazni tabor tako se odprava 2019 zaključi, vrnemo se v dolino.
Odprava Cheve 2019 se je uspešno zaključila brez poškodb, izmerjenih je bilo več kot sedem kilometrov novih delov jame. Skupna dolžina jamskega sistema tako znaša 49,7 kilometra.
Zapisal: Marjan Vilhar
Jamarski klub Luka Čeč Postojna
Foto: Marjan Vilhar

2 komentarja:

  1. Bem, tu se reče: uauu! mrbit, da je bil plan iti sem že pred okoli 4 desetletji...uživajte, franci

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo dekleti in fantje !!! Naj vas Bogovi spremljajo. Srečno! Davo

    OdgovoriIzbriši