Magura cave – Bolgarija

Slovenščina | English

26.10.2017, četrtek.

Z Leo sva obiskala projektne delavnice za mladinske delavce v mestu Belogradčik v Bolagriji. Ko sva v uvodni predstavitvi o sebi povedala tudi, da sva jamarja, so že začeli Bolgari govoriti, da je jam tu okoli veliko in bi bilo super, da bi si skupaj pogledali najbolj znano turistično jamo v bližini, z bolgarskim imenom Магура ali Магурата. Tako smo se vsi udeleženci delavnic v četrtek usedli na avtobus in se odpeljali na izlet proti mestu Vidin, kot nekdaj v osnovni šoli. Med potjo smo se ustavili v že omenjeni turistični jami. Zaradi jamskih poslikav spada jama Magura med najpomembnejše evropske jame, poslikane v obdobju od epipaleolitika do zgodnje bronaste dobe. Iz istega obdobja poznamo še jamo v Italiji Grotta dei Cervi (Otranto, južna Italija).

Od leta 1984 je Magura uvrščena na preizkusni seznam za vpis v seznam Unescove svetovne dediščine, kar bi bilo po svoje kar dobro, da se slikarije bolj zaščitijo.Drugače je to prva jama, urejena za turizem v Bolgariji. Pred letom 1993 pa jama ni bila zaščitena in so v jamo lahko prišli vsi bumbarji tega sveta in počičkali veliko jamskih slikarij. Sicer zgleda vse malo zapuščeno, ko prideš do hiške, kjer se prodajajo karte. Tam je malo bolje urejeno in lahko vidiš, da nekaj še obratuje. Veliko včasih lepo urejenih objektov, kjer so bili lokali, prodajalne spominkov ipd. propada. To sva lahko že opazovala v Belogradčiku, ki bi lahko bil zelo lep turistični kraj v Bolgariji, ampak sedaj vse propada na žalost.

No, če se vrnem na jamo, ocenjujejo, da naj bi bila stara nekje do 15 milijonov let. Dolga naj bi bila 2,5 km in ni preveč kompleksna, nekaj stranskih rov sem opazil, kjer so se že zbirale velike kolonije netopirjev. Ker vodička ni preveč pozorna na skupino, lahko mirno greš v stranski rov in malo pogledaš po svoje. Zanimivo mi je bilo tudi, da so del jame zaprli, ker je si je vinska klet zakupila del koncesije za upravljanje jame in sedaj notri zori šampanjce z blagovno znamko Magura.

V sedemdesetih se je bolgarski zdravnik lotil uspešne prakse speleoterapije - zdravljenja astme s pomočjo jamskega okolja. V jami Magura je tako v prostoru s stalno temperaturo in vlažnostjo ter brez alergenov po 30 pacientov spalo 20 noči zapored.

V jami so odkrili kosti različnih prazgodovinskih živali, med njimi jamskega medveda, hijene, lisice, volka, divje mačke in vidre. Najbolj pa so zanimive poslikave, ki so že kar globoko v jami in to v fosilnih rovih, ki so zelo suhi. Kako so našli te rove, kako so to raziskovali brez prave razsvetljave in nato še risali z gvano od netopirja na stene in to res globoko v fosilnih rovih, kjer so vedeli, da voda ne bo zbrisala njihovega dela, bomo res težko ugotovili.

Te poslikave so iz obdobja epipaleolitika, neolitika, eneolitika in zgodnje bronaste dobe. Njihova starost je ocenjena na 8.000 do 10.000 let. Prikazujejo različne dogodke v skupnosti, ki je prebivala v jami: verska obrede, lovske prizore in božanstva. Med najbolj slavne spadata Ples plodnosti in Lov. Ena od slik iz bronaste dobe naj bi predstavljala sončni koledar. V jami je več kot 750 slik. Kako so vse to narisali in kako so že imeli izdelani koledar, niso bili kar tako. S temi mislimi sem zapuščal rove s slikarijami.

Nato smo prišli do velike dvorane, kjer občasno gostijo koncerte, opere in druge predstave. Malo naprej nas je vodička pustila same v jami in odšla po drugo skupino. Opozorila nas je samo, naj ne hodimo po belih kamnih, ki so spolzki, da ne bo kdo padel. Povedala je še, naj se ozremo na točko z imenom Bagdad, kjer naj bi številni stalagmiti spominjali na veliko minaretov. Tako si je cela ekipa izbrala vodjo za naprej - mene in Leo, ker sva jamarja. Ogled smo zaključili skozi umetni rov, ki pripomore, da je jama skozenjc in se ni potrebno vračati nazaj po isti poti. Ko prideš ven, se ti odpre lep razgled na umetno jezero in sem nas je prišel iskati avtobus. Zanimiva jama, vredna ogleda, če se potikaš tu naokrog.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Lea in Ivajlo

Ni komentarjev:

Objavite komentar