Pohod za Rajča in 30 let prvih organiziranih raziskav na Korošici

Slovenščina | English

28.10.2017, sobota.

Kot vsako leto smo se tudi letos odpravili na pohod na Moličko planino, da odidemo do spominske plošče Rajka Bračiča – Rajča, ki je odšel pred 4 leti. Rajko je na Štajerskem bil velik povezovalec jamarjev in odličen učitelj, kar mu izkažemo s skromnim pohodom. Letos smo ob tem proslavili še en poseben dogodek: 30 let raziskovanja na Korošici, ki smo ga združili s pohodom. Vido Kregar, gonilna sila tedanjih raziskav, je prišel ob začetku pohoda, nas pozdravil in povedal par anekdot, ki so jih doživeli med raziskavami. Potem je odhitel domov po opravkih.

Tako smo vsi zbrani na planini Ravne štartali pohod. Dan je bil mrzel in vetroven, ampak smo vseeno vztrajno zagrizli v strmine. Pot je minila hitro, v veselem vzdušju in med potjo smo občudovali lepote narave, ki jih premore jesen. Ob spominski plošči smo vsi vzeli čas za fotografijo in nadaljevali pot skozi ruševje proti vrhu. Tam nas je pozdravil nepozaben veter, ki nas je hitro pregnal, zato smo se vrnili v dolino. Če bi še dolgo stali na vetru, bi namreč lahko še tiste lažje odpihnilo daleč čez planine.

Za malico smo se ustavili na lepi planini ob pastirski koči, da smo si malo odpočili in s sebe očistili iglice borovcev. Pot smo nadaljevali in naleteli na težavo, kajti odpadle iglice macesna so zakrile poti. Nato so poznavalci planine vsak v svoji smeri pričeli iskati poti, katera bi lahko bila prava, a kasneje smo pogumno zaupali vodniku Slavkotu. Janko je nato ob vrnitvi na Ravne narezal domačo salamo, jaz domači kruh in tako se počastili še s pijačo, ki so jo prispevali klubi. Vsak udeleženec je dobil bilten, izdan o tej obletnici.

Biltene je še možno dobiti, samo pišite na stajerski.jamarji@gmail.com. Ob tej priložnosti se štajerski jamarji posebej zahvaljujemo JZS, ki nam je omogočila tisk biltenov. Razšli smo se z željo, da se naslednjo leto spet dobimo na pohodu in se skupaj podružimo.

Zapisala: Valerija Petrič ; Foto: Janko in Zlatko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar