Cragreagh cave

V nedeljo 7.9. smo se zbrali v Lisdoonvarni, tokrat nas je bilo 9, od tega 2 novinca. Odločili smo se, da obiščemo jamo Cragreagh, ki naj bi bila primerna za novince. Jama se nahaja le nekaj kilometrov iz Lisdoonvarne. Skupna dolžina rovov je 430m.Vhodov v jamo je več, nahajajo pa se sredi travnika, ki je gosto zaraščen. Medtem ko smo med travo in grmovjem skušali najti pravi vhod, se je mimo pripeljalo nekaj avtomobilov. Vsi so nas začudeno opazovali, le kaj nekaj iščemo. Ker je travnik občasno uporabljen tudi kot pašnik je vhod zaščiten z večjim kamenjem.

Po kakšnih 15min smo vhod le našli. Vhodnemu delu sledi 12m spust, ki ga knjiga opisuje kot "easily free climbable descent of 12m into a roomy stream canyon". No ta kanjon ni ne enostaven, ne prostoren, pa tudi ne najbolj primeren za začetnike :) Po nekaj 10m je kolega izgubil kolenčnik, padel mu je v ožino. Seveda, ker sem bila najmanjša, so ravno mene poslali ponj. Spust v ožino mi ni predstavljal problema, zataknilo pa se je pri vračanju. Stena na tem delu je zelo gladka, zato nisem imela pravega oprijema. Eden izmed kolegov je opazil da se neuspešno trudim splezati nazaj, zato je začel kričati "cave rescue, cave rescue!" Še preden bi sploh lahko odreagirala sta me dva že vlekla ven :)120m od vhoda se rov razdeli na tri dele oz, nivoje: "Upper", "Gour" in "Stream level". Najnižji nivo je hkrati tudi najlažji. Ampak ker smo se tako zagnali v jamo, ga nismo niti opazili, po vodi pa se tudi nismo želeli plaziti. Raje smo se ubijali na tretjem nivoju, ki je po kakšnih 30m postal pretesen, zato smo se vrnili in poskusili na srednjem nivoju. Ta je bil nekoliko lažji za plezanje. Ne vem kaj so si o vsem skupaj mislili novinci :)

Proti koncu jame smo se vseeno morali spustiti na najnižji nivo, in prišli do dvorane v kateri je zanimiva formacija.. star škorenj, ki je popolnoma prekrit s kalcitom. Jama se nadaljuje še nekaj 10m, preplezati je treba tudi pod manjšim slapom. Čisto na koncu je še 10m brezno, v katerega pa se nismo spustili. Vračali smo se po najnižjem nivoju, se plazili po potočku in se spet premočili. Sledil je 12m vzpon, ki pa je bil neroden za preplezati (ali pa sem nerodna jaz? hmm..) zato so mi pomagali kolegi. Preden smo se odpravili domov, smo vhod ponovno prekrili s kamenjem.

Zapisal: Vesna; Foto: Colin Bunce

Ni komentarjev:

Objavite komentar