Medvedjak, sinonim: Medvedova jama pri Markovščini

V nedeljo, 6.3.2016, smo se odzvali vabilu Bojana in Alberta, ki sta praznovala svoj obstoj na Zemlji. Zbrali smo se na že znani točki v Kozini. Po jutranji kavi smo se odpeljali do mesta, kjer smo se preoblekli in zaklenili avte. Albert je za obisk sprva izbral jamo MT 11 (Materija). Albert vodil z mapo, Bojan pa malo zadaj z GPS na telefonu.
Ker smo videli, da potrebujeta čas, da najdeta vhod, smo se posedli na sonce, ki je prijetno oddajalo svojo toploto. Med dolgim čakanjem se je Bor spomnil, da bi bilo dobro, da poišče Alberta in Bojana. Nikoli ne veš, lahko bi padla v kakšno brezno, saj je jam tukaj zelo veliko. Našli smo Alberta, ki je rekel, da jame danes ni in jo bo poiskal naslednjič. Spremenili smo plan in odšli v Medvedjak, ki je tudi zelo lepa jama. Med potjo do Medvedjaka je začela po nas padati »babja jeza«, kar je bilo zelo čudno.
Bojan je jamo opremil in počasi smo se spustili vanjo. Najprej smo zavili v krajši krak in občudovali lepote jame. Tam smo tudi nazdravili in pojedli več kot odlične mafine. Ko smo se napokali s sladkarijami, smo šli še v drugi krak, ki je daljši. Žiga, Lea, Jerica in jaz smo odšli čisto do konca. Vsi ostali so se po različnih razdaljah obračali nazaj do vhodnega brezna. Občudovali smo velike ponvice in čisto na koncu prelepe ponvice z kristalnim dnom. Res vidiš, kakšne prelepe stvari je delala naša mati narava. Ko smo prišli do vhodnega brezna, so nekateri že smuknili ven. Filip je poskusil svojo kondicijo in je potreboval 2 minuti v prvi vertikali.
Jerica je razopremila brezno in odšli smo za preostalim delom ekipe, ki se je že spravil v civilne obleke. Odšli so naprej do dobre pizzerije poskrbeti za hrano. Medtem ko smo se preoblačili, je začelo grmeti in proti nam so se valili črni oblaki. Smo morali kar malo pohitet. Med potjo do pizzerije se je vsula drobna toča. Vreme res zna presenečat.
Jamarili smo: Bor Vidic, Katarina Kotnik, Albert Ličan, Žiga, Filip in Mateja Solar, Bojan Jereb, Lea Pavrič, Jerica Koren, Primož Bezjak in jaz.

Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar