12. tradicionalni prednovoletni spust v Golarjev pekel

Dvanajsto leto zapored smo jamarsko leto zaključili s prednovoletnim spustom v Golarjev pekel.

Zaradi vprašljivega vremena in dostopa do jame smo letos v izvidnico poslali manjšo ekipo. Tako smo v soboto 23.12. v lepem sončnem vremenu po široko spluženi cesti prispeli do odcepa za jamo. Jure, Andrej, Monja in jaz smo se na ravno dovolj spluženi cesti opremili in pripravili za jamo. Že prej smo ugotovili, da če že gremo do vhoda, lahko jamo še opremimo in pripravimo za zaključni spust.

V primerjavi s spodnjimi deli doline v okolici vhoda skoraj ni bilo polomljenega drevja. Zaradi ledu je bil pristop do prvega brezna počasen. Od tam naprej pa je bila jama precej suha. Nad veliko dvorano, ki je cilj našega vsakoletnega spusta, smo popravili še nekaj sidrišč, ki niso bila več primerna za varno uporabo.

Na dan spusta (26.12.) se nas je za spust zbralo 8 članov Črnih galebov in Podlasic. V zunanji ekipi je bilo skupno 8 članov. Del se jih je sprehodilo do Potočke zjalke, del pa do Klemenškove kmetije. Vreme je bilo precej bolj oblačno in vetrovno. Na srečo pa je samo parkrat rosilo in ne deževalo, kot le par kilometrov stran.

Sam spust do velike dvorane je potekal kot ponavadi in brez zapletov. Po skupinski sliki smo počasi odplezali na površje. Okoli druge ure smo bili zadnji iz jame, medtem pa se je zunaj že zakurilo in klobase so se že pekle.

Zapisal: Grega; Foto: Grega

Ni komentarjev:

Objavite komentar