Tečaj prve pomoči in risanja jam

Lani smo prvič organizirali tečaj prve pomoči in risanja jam. Dogajalo se je v Nazarjah in bil res odličen dan. Ker se znanje prve pomoči hitro pozablja, je dobro to ponoviti vsako leto. Tako se je tudi to leto, 2.7.2016 organiziral tečaj prve pomoči in risanja. Lea je uspela povabiti luštno rdečelaso mlado zdravnico Saško iz Maribora. Saška se je pripeljala s svojo veliko rdečo mrcino na dveh kolesih v preboldski klub.

Tam smo jo že pričakali jamarji. Za nas je pripravila odlično predavanje in tudi sama je bila navdušena, da nekaj znanja že imamo. Skozi teorijo smo dali poudarek na oživljanje in njegove temeljne postopke. Po končani teoriji smo se preizkusili v praktičnem delu. Najprej smo Alenki imobilizirali zlomljeno ključnico, nato še Jankotu veliko luknjo na glavi. Nekako nam je uspelo rešiti problem, ampak če bi bili deležni tuljenja od ponesrečenca, bi bilo mogoče težje. Monja je izkoristila čas in se naučila povezati ureznine na prstu, ker jih Grega pogosto doživlja.

Potem je Lea poizkusila postaviti Jankota v položaj nezavestnega. Zanimalo jo je, če je pri težjih ljudeh to kaj težje, ampak je ugotovila, da nima velike veze to početje s težo. Ko smo končali prvo pomoč, se je Saški že mudilo nazaj domov. Tako se ji še enkrat lepo zahvaljujem v imenu jamarjev, da si je vzela čas in nam pomagala osvežiti znanje prve pomoči. Le z znanjem prve pomoči bomo varno hodili v jamah in v tistih ključnih sekundah rešili življenje prijatelju. Po končani prvi pomoči smo še imeli merjenje jam in dokumentacijo.

To sva v večji meri izkoristila jaz in Alenka. Veliko vprašanj se nama je postavljalo v tem času, odkar naju je Grega naučil risati in sva s tem začela tudi sama. Velik vprašaj se je tudi Alenki narisal na glavi, ko je začela ustvarjati načrt Vetrnice, ki je pravi mali labirint. Tako naju je razsvetlil in poučil. Sedaj nama bo lažje in hvala Gregu za znanje.

Nato so se na mizi pojavili čevapčiči, pečene bučke, sir in zelenjava, h kateri spada zraven tudi odlični domači ajvar. Po odlični hrani je sledilo druženje, ogled nogometne tekme in igranje Naseljencev otoka Catan. No, pa smo zopet zaključili odlični popoldan v jamarski druščini tokrat v poučnem – družabnem vzdušju. Naslednje leto pa ponovimo in hvala družini Ramšak za odlično večerjo.

Predavala in poslušali smo: Saša, Lea, Janko, Monja, Grega, Martina, Silvo, Valerija, Alenka, Igor in jaz

Zapisal: Maks Jamski; Foto: Lea in Silvo

Ni komentarjev:

Objavite komentar