Predavanje v preboldski knjižnici

Šaleški jamarski klub Podlasica Topolšica prihaja iz občine Šoštanj, a deluje tudi na območju občine Prebold in v širšem območju Savinjske doline. Klub šteje 35 članov, od najmlajših do najstarejših. So eden izmed aktivnejših jamarskih društev v Sloveniji, saj letno organizirajo tudi do 300 različnih jamarskih akcij (raziskovanja jam, izobraževanja, mednarodna srečanja, strokovne ekskurzije v tujino, predavanja, čistilne akcije, jamarski tabori, druge prireditve itd.). Letno odkrijejo in registrirajo tudi do 30 novih jam. V Sloveniji je trenutno registriranih okoli 14 000 jam.

Foto: Lipičnik
Foto: Lipičnik

Na tokratnem četrkovem večeru so predstavili svoj klub in raziskovalne dosežke v preteklem letu. Območja njihovega delovanja so Dobroveljska planota, Ložniško gričevje, Posavsko hribovje, Konjiško gričevje, Golte z okolico in Kamniško-Savinjske Alpe. V Posavskem hribovju, kamor spada tudi občina Prebold, so v preteklem letu raziskovali predvsem na območju Slomnika nad Libojami, v dolini Gračnice v občini Laško, pod starim gradom v Celju in na Čemšeniški planini. Izpostavili so Čemšeniško planino, kjer že vrsto let organizirajo zimski jamarski tabor. Na planini je bila do njihovega prihoda registrirana samo ena jama, sedaj pa jih je kar 8.

Foto: Naraglav
Foto: Lipičnik

Začeli so tudi pomemben projekt označevanja jam s tablicami. Vse obstoječe in nove jame opremljajo s tablicami, kjer je navedeno ime jame in njena katastrska številka. Hkrati ob označevanju jam pregledujejo ustreznost načrtov in nadaljevanj že registriranih jam. Ob tem pa so že večkrat naleteli na izredno zanimiva odkritja. V preteklem letu so to počeli tudi na območju Dobrovelj, kjer so v Kecejevi jami v bližini cerkve sv. Urbana naleteli na črno lončevino, ki je iz časa zgornje železne dobe (1000 – 800 pr.n.št.) in glineno utež. Gre za zelo pomembno odkritje, ki kaže na zgodnjo poselitev tega območja.

Foto: Lipičnik

Dejavni so tudi na področju vpeljevanju novih tehnologij v raziskovanje jam. V lanskem letu so v sodelovanju z Jamarskim klubom Kamnik izvedli zahtevno lasersko skeniranje v visokogorski jami Brezno pod Gamsovo čeljustjo v Kamniško-Savinjskih Alpah. Skenirali so ogromno dvorano, dimenzij 180 m višine, 70 x 30 m dolžine na globini 250 m v visoki natančnosti (5 mm). Poleg tega pa imajo tudi svoj spletni kataster jam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar