Štajerski obisk Jame Petnjak

06.04.2022, sreda

Risto se je navdušil nad cevno žičnico. Hitro je vzpostavil kontakt z Jako, ki jo uporablja v jami Petnjak. Ampak zadevo je bilo potrebno videti v živo. Tako smo se uskladili, nabrala se nas je pisana druščina in že smo se peljali na področje matičnega krasa. Jaka nas je čakal v Sežani skupaj z Jožico in Ristom, ki sta prišla z vlakom. Nato smo se odpeljali po zaviti cesti do jame. Parkirali smo tik ob večji udornici, kjer je vhod v jamo. Ženski del ekipe se je odločil iskati divje šparglje, moški del ekipe smo pa že nestrpno čakali, da vidimo jamo in ta odmevni Jakov projekt. Smuknili smo v kombinezone in sledili poti, ki se je spuščala proti vhodu v jamo Petnjak. Ogromen vhod, kjer so oči rabile čas, da so se navadile na prehod iz sonca v temo.

Pred vstopom v rov smo si pogledali še lepi plato in obzidje naših prednikov. Nato smo sledili Jaku v rov. Jaz sem transportiral cement in priznam, da še nisem nosil v jamo 25 kg težke transportke, ampak če obiščeš jamo vsako sredo, potem veš, kako se je potrebno zvijati po rovu, da ti težka pujsa lepo sledi. Z vsakim spustom v globino smo občudovali projekt, kjer sledijo močnim prepihom, ki jih bo vodil v veliko jamo. Nad breznom je Uroš dvakrat pogledal, a bi se spustil po lestvi notri ali ne. Ampak kot smo navajeni, ga vedno spravimo naprej, čeprav mu višina ne godi. Ampak ni mu bilo žal. Kmalu smo prišli v dvorano kapnikov. Prelepi beli kapniki so se dvigali po dvorani. Malo nižje pa smo skozi strop pokukali v Dvorano ponvice. Dih jemajoča dvorana lepote, kot jih jamarji redko kje vidimo, je vzorno tudi zaščitena. Tam smo prispeli na delovišče. Spustili smo se v brezno, kjer se počasi odkopava in vztrajno sledi prepihu. Razporedili smo se po breznu in videli v živo, kako lepo deluje cevna žičnica. Krasno so potovali kamni iz brezna na deponijo.

Tilen je nekajkrat poskusil Ristotu nadgraditi čelado še z vedrom. Ampak vedno je vedro prehitro prišlo do Ristotove glave in se odbilo stran od čelade. Uroš je spoznal tudi, kako se cevasta žičnica lahko razstavi, ko se je z vedrom zvrnil na hrbet. Sreča, da je bil gori Gregi, da sta žičnico sestavila nazaj. Jaka je počasi in vztrajno napredoval v podor, kjer jih čaka večja jama. Šampanjec je že pripravljen v Dvorani ponvice, da se proslavi večjo jamo. Zelo zadovoljni, da smo videli projekt, ki ga še veliko bolj opaziš, ko se vračaš iz jame. Vrnili smo se v trdi temi iz jame. Ženski del ekipe je po več kot 20 km prehojeni poti našel 0 špargljev. Nato se je štajerski del ekipe stlačil v hiluxa in smo se odpeljali do Ljubljane, kjer sta Risto in Jožica lovila vlak za Celje. Uspešen obisk, kjer je zrasla velika želja, da še kdaj obiščemo jamo Petnjak in se čim več naučimo, kako se vztrajno koplje. Čestitke Jaku in ekipi in se še vidimo.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Jaka in Risto

Ni komentarjev:

Objavite komentar