Modna muha - mrhovina v vrečah in odvržena v jame

Na poti - nič ni bilo

Lani smo čistili Aramovo jamo, še pred tem Pasjo jamo na Tešovi, v obeh so bili kupi plastičnih vreč, v njih pa mrhovina in vse skupaj odvrženo v jamo. Smo mislili, da je to bil osamljen primer. Sedaj smo se spustili v Rupo pod Pergovnikom. Gre za 10 metrov globoko brezno z lepim jamskim okrasjem. Predvsem preseneti s prostornim breznom, ki se odpre na zvon. Od Aramove jame je oddaljena cca. 700 metrov zračne linije. in zopet podoben prizor: mrhovina zavita v vreče od umetnega gnoja.

Jama je bila nazadnje obiskana in fotografirana leta 2010 in na tistih fotografijah še ni opaziti smeti. Tako domnevamo, da je to početje prišlo v modo v zadnjem desetletju. To pomeni, da če želiš slediti modnim smernicam, potrebuješ ostanke mrtve živali in nato potrebujemo še vrečo od umetnega gnoja. Crkovino položimo v vrečo. Dobro zavežemo. Nato pa moramo vložiti malo napora in odnesti vrečo do jame in vse skupaj zatlačiti v jamo.

S tem, dragi ljudje, ste dokazali, da popolnoma nič ne razumete delovanja vodnih tokov. Namreč Rupa pod Pergovnikom leži na 589 metrih nadmorske višine. Če se spustimo za 100 višinskih metrov, smo že pri povirju reke Ljubije. Voda, ki odteka iz jame, potrebuje zelo kratko pot, da doseže Ljubijo in se v njo scedi vso sranje, ki je bilo odvrženo v jamo. Reka teče le še naslednjih 600 metrov, ko se njen del po kanalu odcepi v ribogojnico.

Če bi razumeli, da je pot vode zelo kratka in če bi rejec rib lahko videl odpadke v jamah, dvomim, da bi ostal ravnodušen.

Upamo, da bodo ljudje kmalu ugotovili, da ima ta modna muha širše posledice na ekosistem in da s svojim ravnanjem delajo škodo.

Teja pregledala luknjo v bližini breznam
Nič ni bilo
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Lea

1 komentar:

  1. To pa ni več hec. Predlagam, da spišete prijavo in jo pošljete na republiški inšpektorat.

    OdgovoriIzbriši