Pihalnik sredi gozdne ceste v Belih vodah

Za začetek novega leta smo dobili zelo zanimiv mail. Namreč Simon iz Belih vod nam je pisal, da je na gozdni cesti opazil luknjo, iz katere piha. Poslal je slike, kako je bilo v času snega vse okoli dihalnika kopno.

Seveda nam je zanimivo vse, kar je pred nosom. Zato smo se v čimprej organizirali, da smo šli pogledat. Tako smo se peljali mimo šole do igrišča, kjer smo parkirali in se sprehodili po gozdni cesti. Naenkrat nas je lastnik gozda Simon ustavil in pokazal na malo luknjo sredi ceste, iz katere je močno pihalo.

Simon je rekel, da lahko mirno razkopljemo. Ni nam bilo treba dvakrat reči in že smo skopali manjši krater sredi ceste. Ko smo odvalili nekaj kamnov, smo opazili male kapnike. Sledili smo rovu, ki se spušča v neznano. Sam dihalnik je na 734 m nadmorske višine. Gre pa trenutno za prvi dihalnik v tem delu Belih vod. Čeprav je ta del pretežno apnenčast, smo doslej tu bolj malo raziskovali. Tako si obetamo zanimivo jamo.

So pa pod jamo tudi izviri, kar pomeni, da lahko pridemo tudi v aktivne dele. Same poti vode jamarji z odkritjem jame seveda ne spremenimo, lahko pa ugotovimo njeno pot in s tem povečamo zavedanje, od kod se steka voda v nižje ležeče izvire. In na tem delu bo to še toliko bolj zanimivo, saj je teren čisto nov za nas. Trenutno smo skopali 2 metra globoko luknjo.

Pojavilo se je več kapnikov in zasigane stene. Na dnu smo lahko videli rov, ki pa je še delno zasut z zemljo. Med kopanjem je luna začela vzhajati in začelo nas je zebsti, zato smo si zakurili. Ob ognju pa je Tilen začel sanjati o hrani. Aktiviral je mama servis, ki je odprt 24 ur/dan in vprašal, če strežejo kaj za pod zob. Tako sta Teja in Tilen izginila in se kmalu vrnila s polnimi rokami dobrot. Ker nas je kopanje utrudilo, smo navalili na dobrote, za katere smo mami Manji iz srca hvaležni.

V mrazu in v objemu toplega ognja, z rebrcami, kruhom, sirom sredi gozda z dobro družbo in novo jamo. Takšna dogodivščina odžene vse skrbi. Sedaj pa že čakamo na novo priložnost, da se vrnemo odkrivati nov svet.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar