Gasilec padel v jamo – vaja



03.10.2019, četrtek
V popoldanskem času je požar zajel vzhodno pobočje Loma nad Topolšico. Zatulile so sirene in že so se gasilci in gasilke PGD Topolšica peljali na pomoč. Med gašenjem gozdnega požara na zelo zahtevnem terenu je gasilec Simon padel v 30 metrov globoko brezno z imenom Rupa na Lomu.
Njegovi kolegi so nemudoma poklical na pomoč in aktivirala se je Jamarska reševalna služba - reševalni center Velenje ter nujna medicinska pomoč. V RC Velenje se je odzvalo 6 reševalcev in reševalk. Štirje reševalci so bili tudi iz domačega kluba ŠJK Podlasica Topolšica, ki so lahko izkoristili prednost domačega terena in posledično dobro poznavanje terena in lokacije jame.
Jamarska reševalka Jerica je opremila brezno in ko je prišla do dna, je našla na tleh gasilca Simona. Poškodbe k sreči niso bile kritične, šlo je za zlom roke, tako da se je odločila, da bo Simonu opasala reševalno trikotno ruto, v kateri ga bodo potegnili na površje. Med tem so reševalci na površju med dvemi drevesi napeli žičnico in na njo obesili protitežo za izvlek ponesrečenca. Den je v jami naredil živi odmik, saj vhodno brezno poševno zavije in se na proti koncu zvonasto odpre v spodnjo dvorano. Gasilca Simona smo v mraku potegnili ven in veseli njegovega drugega rojstva proslavili ob pijači in jedači.
Takšen je bil scenarij vaje, ki se je odvijala na Lomu. Pestro dogajanje je ponazorilo zelo realen in možen scenarij, saj brezno leži sredi gozda in vanj lahko hitro pade naključni sprehajalec. Z gasilci pa smo dokazali, da je v slogi moč.
Zahvaljujemo se jim za povabilo na vajo in izrekamo pohvale za izvedbo res super vaje. Z velikim veseljem je bilo sodelovati s PGD Topolšica.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Slavko, Simon ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar