Ponovno nelegalna past v Veternici



22.09.2018, sobota.
Na deževen dan, če je le možno, smukneš v jamo. Tako smo naredili tudi mi in odšli v Veternico. Malo pogledati stanje v jami. Vhodni rov je poln plavja in na koncu rova, preden se vzpneš po Toboganu, smrdi po fekalijah. Problem je, da se voda iz te jame, ki kasneje prihaja ven v izviru uporablja za pitje in kar nekaj hiš uporablja to vodo.
Nato smo zavili v Cerkveno dvorano, ki tvori zgornje nadstropje te jame. Tam je še vedno polno komarjev, ki jih v času, kar raziskujemo jamo, nismo videli v teh delih. Izmerili smo temperaturo, ki je kazala kar 12 stopinj. Bilo nam je pa čudno, da je po tleh polno bele plesni, ki nastane, če komu pade kakšen košček hrane pri malici na tla. Tako smo hitro začeli sumiti, da je nekdo bil v jami. Alenka je se spuzala do Zvonika, kjer je opazovala, kako čez ta kamin priteka voda v jamo. Midva z Gregijem pa sva šla do Orgel. Tam sva našla rdečo lučko, kar je potrdilo naš sum, da je nekdo bil v jami, saj ob našem zadnjem obisku jame ni bilo nič tam.
Alenka je opazila sveže sledi pred Updejt bližnjico, kar je bilo že malo čudno. Tako smo postali bolj pozorni. Kmalu pa je Gregi iz blata potegnil na plan past. Bila je dobro skrita in zakamuflirana. V njej k sreči še ni bilo nobene živali ujete. Tako smo past poslikali in se lotili temeljitega pregledovanja cele jame. Našli nismo nič več, razen dveh polomljenih epruvet. Tako, da pasti še vedno pojavljajo. Nekako bo potrebno še veliko truda, da se takšna dejanja preprečijo in zavarujemo naše jamske živalce.
Zadnje novice: na današnji dan, 29.9.2018, smo bili obveščeni, da se po Vranskem in okolici zopet vozi Škoda s češkimi tablicami. Gregi je takoj popoldne odhitel do jame in videl sledi vozila na parkirišču ter sveže stopinje, ki vodijo do jame. Očitno so se nam divji lovci izmuznili pred nosom. Še bolj bomo morali biti pozorni in zaščititi naše jame ter živalice v njih pred brezvestnimi plenilci!
Zapisal: Maks Jamski; Ažurirala: Lea Pavrič; Foto: Gregi Jelen

1 komentar:

  1. Ne morem verjeti, kako to, da si še vedno upajo v Veternico, saj ste jih lani že legitimirali.

    OdgovoriIzbriši