Pod ledom v Ledeni dvorani Snežne jame na planini Arta


Sobota, 14. 10. 2017
Letošnja turistična sezona v Snežni jami je končana. Tako smo tudi letos ob koncu sezone, kot je običajno, jamo uredili in jo pripravili za naslednjo sezono. Urejalo se je predvsem v vhodnem delu, in sicer, spustile so se stopnice in podaljšala se je lestev. V notranjosti pa se je pregledala pot in po potrebi uredila. Pospravile so se tudi karbidovke ter očistila se je brunarica.
Ker pa nam je ostalo še nekaj časa, preden smo odhiteli nazaj v dolino, smo se v Ledeni dvorani spustili pod led. V zadnjih nekaj letih so se ob bočnih delih ledene ploskve pričele odpirati večje razpoke, kjer se je mogoče s pomočjo vrvi spustiti do dna dvorane. Že dlje časa smo to načrtovali, a tega v času turističnih obiskov nikoli nismo mogli izvesti. Tako pa je zjutraj Toni dal pobudo, da če bo kaj časa ostalo, to tudi storimo.
In seveda verjetno nikomur ni žal. Pričakal nas je imeniten prizor. Spustili smo se več kot 10 m globoko, vmes prečkali poličko in prišli vse do dna. V ledu se vidi plastovitost (laminacija), verjetno zaradi sezonskih sprememb ob nastajanju ledu. Menjujejo se temnejše in svetlejše lamine. Temnejše so verjetno posledica spiranja materiala (predvsem zemljine) iz površja v bolj padavinskem obdobju, ko se je morda del ledu tudi stalil (vsaj vršni deli; morda je šlo za soliflukcijo). Temu pa sledijo svetlejše lamine, kjer gre za nastajanje novega letu. Poleg tega so bili najdeni kosi vej, ki so bili še pred kratkim zamrznjeni v ledu. Na dnu so vidni tudi ledeni kristali, kar lahko kaže na večja nadaljevanja pod ledom.
Predvidevamo, da je led nastal v zadnji mali ledeni dobi, ki je bila med leti 1450 in 1850. Šele s konkretnimi datiranji, ki so že v teku, pa bomo zagotovo potrdili ali ovrgli predvidevanja. Vsekakor pa je neizpodbitno dejstvo, da klimatske spremembe močno vplivajo na led. Močna deževja predvsem v jesenskem času z večjimi zbranimi tokovi tanjšajo ledeno ploskev. Medtem pa tople zime brez konkretnih sneženih padavin onemogočajo nastanek večje količine novega ledu.
Na delovni akciji smo sodelovali: Jurij in Tone Vedenik, Dani Prevoršek, Grega Ramšak, Rok Kvas, Maks Petrič, Lea Pavrič, Simon Araus, Uroš Cestnik, Toni Podgorski, Jani Klasič, Alenka in Gregi Jelen.
Hvala vsem za uspešno akcijo in zanimivo raziskovanje ledu v jami!
Za konec pa samo še povabilo, da si ogledate tudi Facebook stran Snežne jame na Raduhi – povezava do strani.
Zapisala: Alenka Jelen; Foto: Grega Ramšak in Toni Podgorski

1 komentar: