Važno se je povezovati

Slovenščina | English

5.10.2017, četrtek

Kot vsako leto so nas tudi letos povabili v vrtec Šmarje pri Jelšah. Tam smo predstavljali delovanje Jamarske reševalne službe in jamarstvo nasploh. Res je tako zelo mlademu človečku težko povedati, kaj so jame. Zato jim pokažemo slikice, na podlagi katerih si lahko ustvarjajo v glavi podobe našega početja. Da jim ne bi težili preveč, se je Valerija spomnila pokazati jim v škatli zbrano najnujnejšo jamarsko opremo. Notri je astrofolija, rezervne baterije, čokolada in keksi.

S čokolado in keksi smo si že bližje, nato pa vzame Valerija drugo škatlo, kjer pa je najnujnejša oprema za otroke. Ko se razdelijo bomboni, se pa še pogovorimo, kam sedaj s papirčki. Tako smo jih še poučili o odpadkih in že so hiteli naprej do Civilne zaščite, gasilcev, reševalcev, Rdečega križa ali policistov, do nas pa nova skupinica. Koliko smo bili učinkoviti pa se bo pokazalo, ko zrastejo, če seveda ne bo preveč drugega vpliva.

Drugo polovico dneva smo preživeli med Topolškimi gasilci. Ker je oktober - mesec požarne varnosti, so organizirali za operativne člane trening vrvne tehnike. Tako sva s Katjo namestila vrv na ograjo in naredila plan, kaj jim bova predstavljala.

Ko so se vsi zbrali, sem najprej predstavil Jamarsko reševalno službo, kaj sploh delamo in kje se lahko srečamo. Nato smo se osredotočili na uporabo stop zavore. Katja jim je povedala, zakaj je sploh dobro slišati o uporabi vrne tehnike, saj reševalec z dodatnim znanjem lahko nekoč v prihodnosti nekomu reši življenje, sebi ga pa zavaruje.

Valerija je pomagala kot prikazni model. Najprej so lahko videli, kako jamarji napredujemo po vrvi navzgor. Nato pa delovanje stop zavore pri spustu. Potem še smo rekli nekaj na kratko o uporabi vozla pol biča. Nato je še starejši Araus testiral, kako to zgleda in deluje v praksi. Tako smo zaključili odlično druženje in potrdili, da povezovanje je važno.

Zapisal: Maks Jamski; Foto: Maks

Ni komentarjev:

Objavite komentar