18 februar 2017

Biologi na terenski vaji v Veternici

Sobota, 28.1.2017

Na terenske vaje smo pospremili študente Fakultete za naravoslovje in matematiko, ki so v okviru Društva študentov naravoslovja organizirali predavanje, filmski večer in teren v jamo. Ker je bilo predavanje namenjeno predvsem varstvu jam in ker so študentje v okviru izbirnega predmeta speleobiologija predhodno že obiskali jamo Mačkovica, smo se odločili da jih peljemo v Veternico. Študentom smo razdelili opremo, se preobleki in odpravili proti vhodu. V začetnem delu jame so nas presenetile ogromne ledene sveče. Prvo pavzo smo naredili pri jezeru, kjer je Alenka odlično predavala. Potem smo počasi odšli proti Cerkveni dvorani, kjer smo spregovorili še o problemu nastavljanja nelegalnih pasti v jamah. In ravno ko smo govorili o tej temi, je Lea iz Olimpa zaklicala da je našla dve novi pasti. Seveda smo jih odstranili iz jame. Po kratki pavzi in okrepčanju s frutabelami smo se opravili proti izhodu. Luki pa smo pripravili še pravi jamarski krst, preden smo se razšli, saj je bil prvič v jami.

Luka Šparl: Čeprav se sam aktivno ukvarjam z raziskovanjem gob, in mi je hoja po prostranih gozdovih veliko bolj domača od utesnjenih jamskih rovov in votlin, moram priznati, da sem bil nad jamo Veternico vendarle zelo pozitivno presenečen. Povezanost prostorov, orientacija, čudovito jezero v notranjosti in prijaznost in simpatičnost lokalnih jamarskih vodičev odtehtajo vsak trenutek nesigurnosti in spraševanja samega sebe, kje so vse tipične kapniške strukture. Vsekakor priporočam obisk, bomo pa drugič glede zahtevnosti malce bolj previdni, saj se z zagotovili članov ''Podlasice'', da je teren primeren tudi za največje začetnike, le stežka strinjam. Se pa strinjam, da imajo zelo primerno in izvirno ime :)

Marcela Bešter: Obisk jame je bila zanimiva izkušnja, ki jo je vredno še kdaj ponoviti. Presenetila pa me je razširjenost lova na jamske živali. Nisem pričakovala, da bomo videli pasti v živo.

Neja Trontel: V soboto smo se odpravili na Vransko, kjer so nas člani Šaleškega jamarskega kluba »Podlasica« Topolšica in jamarskega kluba »Črni galeb« Prebold popeljali v notranjost jame Veternice. Začetek je bil težak, predvsem nam, ki z jamami še nimamo toliko izkušenj , a se je izplačalo. Ozki rovi so nas kmalu popeljali do izjemne dvorane, kjer se nam je razprostrl pogled na podzemno jezero. Tam smo lahko ponovno dobro zadihali, se usedli in nekaj besed namenili samemu kraju, njegovi zgodovini, jami Veternici, njeni kamninski sestavi, njenim drobnim prebivalcem in jezeru. Nato smo se povzpeli nekoliko višje, kjer smo si ogledali vodnjak želja. Gre za brezno, ki naj bi spominjalo na vodnjak, če nanj pogledaš od zgoraj navzdol. Jama ima, kljub temu, da ne spada med največje, namreč kar 3 nadstropja, v enem delu pa celo 4, kar je izjema v Sloveniji. Pot pa nas je vodila še naprej, kjer smo bili priča nekoliko manj prijetnim prizorom, in sicer nezakonito postavljenim pastem za jamske živalce, predvsem hrošče, ki lahko na črnem trgu dosežejo velike vrednosti. Tako smo se dotaknili tudi problematike na tem področju. Hkrati pa smo se naučili pomembnega pravila, da ničesar iz jame ne odnašamo in hkrati vse kar prinesemo vanjo, tudi odnesemo iz nje. Podzemni svet je namreč naše naravno bogastvo in ga je potrebno skrbno varovati. Vesela sem, da sem si lahko ogledala notranjost jame Veternice in na lastne oči spoznala zanimivosti tudi tega, izjemnega ekosistema.

Daša Štalc: Teren mi je bil super. Čeprav jama ni bila zelo dolga ter teren ni bil naporen, je bila jama sama po sebi zelo lepa z zanimivo zgodovino. Vodiči so zanimivo predavali in upam, da se jim bom lahko še kdaj pridružila na terenu.

Staš Miljuš: Teren v jamo Vetrnica, ki je primeren kot za ''popolne začetnike'', se je izkazal nekoliko bolj zahteven kot sem pričakoval. se je pa celoten trud in prostorska stiska povrnila v središču jame ob jezeru, kjer smo od naših vodičev jamarjev dobili tudi malico :D

Zapisala: Vesna Slapnik, Foto: Vesna Slapnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar