Fotoshooting v Veternici z Luko

Ker je trenutno najbolj aktualna jama na Štajerskem, Veternica, v večji meri raziskana, je napočil čas, da fotografsko ovekovečimo lepote te jame. Za to opravilo se je kot najprimernejši zazdel petek, 20.1.2017.
Napisal sem sms, v katerem je bilo vabilo vsem, ki so se vedno želeli preizkusiti kot modeli, povabil sem ljubitelje jamske fotografije iz štajerskega konca ter ostale radovedneže, ki še niso videli lepot te jame, pa so se javili, da bi jih radi videli.
Vabilu se je odzvalo veliko jamarjev in tudi Luka se je ponudil, da bo prinesel s sabo fotoaparat in dobro voljo. Tako sva z Leo skočila še po reflektorje, se ustavila pri Alenki, kjer smo predebatirali plan, malo napisali še opis jame in že hiteli pred jamo, kjer smo se zbrali. Ker se nas je nabralo kar devet, smo se razdelili v skupine z različnimi nalogami.
Z Alenko sva šla še popravljati nekatere vizure. Luka je bil šef slikanja, ker je prinesel največji fotoaparat, Lea desna roka. Jurij, ki je bil z nami prvič v jami, je bil lučkar, da je si lahko v odlični svetlobi ogledal čar jame, da ga bo močneje potegnilo v jamarski svet. Goran in Vesna sta pozirala. Tako so se lotili slikanja delov nad Jezerom.
Nato jih Lea peljala še v Spovednico. Jurij, kot začetnik, je že mislil, da je to puzanje po ozkem blatnem rovu njegov krst, ampak Luka mu je rekel, da naj bo potrpežljiv s krstom. Nato so se pomaknili še v vhodni rov Podgrajskega kevdra v čereh mladega jamarja. Tam se je zaradi padanja vode čutil močan prepih.
Gregi je peljal Žigo po jami, da si ogleda ta jamski labirint. Ko sta se z Gregom vrnila, je Žiga že razmišljal, ali bo tudi Sodnek takšen labirint ali bo samo zelo dolg vodni rov, ki bo pripeljal pod Brezno presenečenj. To vprašanje še ostaja in odgovora se že vsi veselimo z nadaljnjimi raziskavami, ki nas čakajo v Sodneku. Nato sta se pridružila nama z Alenko in smo skupaj še pregledali par detajlov ter izmerili nekaj delov za preseke.
Ko smo si ogledovali Orgle, smo slišali, da se foto ekipa že vrača. V Cerkveni dvorani smo še debatirali o nadaljnjih načrtih. Nekatere nas je pritegnil Jurij s škrati, orki, vitezi itd… in se nam je že začelo motati po glavi, da bi te Jurijeve kostume - prijatelje povabili v jame. No, več o tej stvari bomo drugič, je se pa že porodila nova ideja, ki se kotali pa glavi.
Ko smo prišli ven, smo hitro odšli v toplo picerijo. Tam smo Jurija presenetili s krstom. Njegov boter Luka si je izboril en udarec in tako smo ga pred vsemi obiskovalci picerije nažgali z vrvjo po riti. Verjetno so si ljudje mislili, da k jamarjem pa ni za iti.

Na akciji smo bili: Goran Stojanović, Luka Ložar, Jurij Kocbek, Vesna Slapnik, Alenka in Grega Jelen, Lea Pavrič, Žiga Solar in jaz.
Zapisal: Maks Jamski Foto: Luka Ložar – Alkimist – zaradi avtorskih pravic slik vas še enkrat opozarjamo, da jih ne kopirate.

Ni komentarjev:

Objavite komentar