Tečaj prve pomoči

Nedelja, 6.6.2021

Preden je prišel dan za tečaj prve pomoči, smo se v petek hladili pred Ciglerjevo jamo. Tej naši matični jami v času večjih nalivov pogosto zasuje vhod. Tokrat je malo nižje od vhoda padla bukev, ki je ustvarila zajezitev. Ko smo bukev odmaknili in razbili jez ter odstranili vejevje, se je nivo vode spustil. Pred tem sploh ni bilo več opaziti vhoda v jamo.

Nato smo odstranili kamenje pred vhodom, ki je prej bil čisto zasut. Ko smo to uredili, smo odhiteli preveriti Požiralnik pod Mornovo zijalko, o čemer smo pred kratkim poročali, da se je odprl požiralnik, v katerega ponikne ves Hudi potok. Tam smo odmaknili nekaj velikih skal. Pomagali smo si z vitlom na štirikolesniku in dvojnim škripčevjem. Možnost vstopa v požiralnik izgleda dokaj brezupno. Sedaj smo odmaknili samo nekaj skal, ampak kaj več nam požiralnik ni razkril, saj je vse zalito z vodo. Še kar nekaj dela bo potrebno, da odkrijemo, kam odteka voda.

Da pa je naš korak v jami varen, je pomembno, da vsako leto obnovimo prvo pomoč. Tako smo se v nedeljo zbrali pri graščini Podgrad na Vranskem. Slabo vreme je bilo kot nalašč za takšen dogodek. Na sporedu smo imeli oživljanje na lutkah, oživljanje z defibrilatorjem, povijanje poškodb itd. Obdelali smo nekaj situacij, katere nas lahko čakajo v jami. Hvala Filipu za izčrpno predavanje. Tudi mlade Podlasičke so opazovale in ponavljale za nami, saj je vsekakor samo dobro, da v takšnem slučaju vedo, kaj se okoli njih pravzaprav dogaja.

Risto pa je med tem lotil peke odličnega kosila na ognju, ki je potešil naše lačne želodčke in nas okrepil, da smo bili polni moči za trening vrvne tehnike, ki je sledil. Po dolgem času sta nas prišla pozdraviti tudi naša prijatelja, Žabi in Miša, ki smo ju bili zelo veseli.

Nato pa smo po ostrešju napeli vrvi in pričeli s treningom. Ponovili smo snemanje ponesrečenca, Kai pa prepleza poligon že brez težav – tokrat se je uspešno spopadel tudi z veliko prečko. Njegova sestrica Pia se je prvič poizkusila v žemarjenju do sidrišča in se nato spustila nazaj.

Tudi Veles je preizkusil udobje visenja v otroškem pasu in mu je bilo tako všeč, da bi v njem najraje kar ostal. Tečajnik Miha je ponovil prehode čez sidrišča, verjamem pa, da se mu že vzbujajo skomine po tem, da vse to znanje končno prenese v jamsko okolje. Priložnost za to bo spet kar kmalu in o tem vam bomo seveda poročali!

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Risto, Lea

Ni komentarjev:

Objavite komentar