Brezno belega nosoroga in Končka jama

 Četrtek, 10.6.2021

 

Zlatko, naš največji pustolovec na Dobrovljah, je našel dve novi jami. Kar kmalu smo našli čas in zbrala se je ekipa za raziskovanje.

Najprej smo šli do brezna, ki ga je Zlatko že odkopal. Šlo je za pest malo luknjo in kamen je odletel v brezno. Po 2 urah garaškega dela ga je Zlatko odprl sam in zazevalo je 6 metrov globoko brezno. Brezno smo poimenovali v spomin belemu nosorogu, za katerega je bil to žalosten dan, saj je poginil še edini preostali samec. Žiga je opremil in v osrčje jame sva se spustila jaz in Risto.

Spodaj prideš v večjo dvorano, ki pa nima nadaljevanja. Vidno je, da je voda dodobra vse zasula. So pa zelo lepe stene, ki jih krasi veliko karfijolic. Namerila sva 15 metrov dolžine.

Nato smo hiteli do Končke jame. Na poti ob travnikih smo uživali v res lepih razgledih na sosednje hribe.

Končka jama je mala 10-metrska jama. ima dva vhoda, en je brezno, drugi pa vodoraven in malo ozek. Na koncu se čuti zelo hladen zrak. Je pa, kot večina brezen tukaj, zasuta.

Veseli z dvema novo odkritima jamama v žepu smo hiteli domov. Zlatko se bo sem vrnil že kar hitro, saj prečesava teren in jam bo še veliko po njegovih zaslugah.

Zapisal: Maks Jamski; Foto: Risto Sovčev

Ni komentarjev:

Objavite komentar