Jamska savna - samo še za ovinek

04.02.2021, četrtek

Jamska savna je zelo zanimiva pozimi, ko se iz nje vali para. Čeprav je sedaj, ko smo bili tam, še vedno bila zima, so se temperature na ta dan povzpele vse do 10°C. Čeprav smo si navlekli podkombinezone, smo do jame že imeli vse na pol slečeno. Imel si občutek, da se je zima že poslovila.

Desni krak

Jama se razvija v levi in desni krak. Lea je smuknila v levi krak. Tam smo ves čas bolj intenzivno raziskovali in tudi prišli najdlje. Zagrizla je v ožino z ročnim orodjem – macola in majzl. Gregi pa je prinesel akumulator in desni krak napadel z udarnim kladivom. V desnem kraku se še vedno dela na vhodu v meander. Oba kraka sta perspektivna, saj v obeh čutimo prepih.

Levi krak

Z Ristom sva se odločila, da medtem skočiva v bližnje Brezno dveh norcev. Tam se koplje zamašek na dnu brezna. Potegnila sva 10 vreč zemlje in kamenja iz jame. Ravno prav za telovadbo. Nato sva se vrnila do Jamske savne in opazila napredek. Gregiju je uspelo zelo dobro razširiti vhod v desni krak. Lahko bi še nadaljeval, ampak je bil akumulator že prazen. Na naslednji akciji se bo dalo že napredovati po meandru naprej.

Nato je tudi Lea počasi zapustila levi krak. Napredovala je za dva metra vse do razcepa. Razpoka se še vedno nadaljuje naprej v istih dimenzijah. Je pa del stene zelo lepo zasigan. Meander se odcepi tudi navzdol za cca. 3 metre. So pa stene sestavljene iz kamna in zemlje. 

Pogled iz Levega kraka
Desni krak

Meander, ki se nadaljuje naravnost, se najprej blago vzpenja, nato pa zavije za ovinek in tam upamo, da se bo le kaj razširilo. Jamsko savno smo pričeli raziskovati leta 2016 in do sedaj smo jo obiskali 7-krat. Komaj čakamo, da se vrnemo in se poskusimo prebiti naprej v neznano.

Zapisal: Maks Jamski; Foto: vsi udeleženci

1 komentar:

  1. Savnanje, recimo skandinavci, zelo priporočajo. Le pogumno naprej.

    OdgovoriIzbriši