Razrešili uganko – podvojeno brezno na Lomu

25.10.2020, nedelja

Pri pregledu jam v občini Šoštanj smo že kar nekaj svojih dni posvetili urejanju jam na področju Loma nad Topolšico. Tam se na precej majhnem območju nahaja skoraj 20 jam. Teren je zahteven predvsem na zahodni strani hriba, kjer so nad sotesko Hudega potoka prepadne stene, pa tudi grape, ki vodijo v dolino, niso ravno za popoldanski sprehod.

Lani smo kar 4 iskalne akcije namenili lociranju Jame dveh majzlov, ki smo jo sodeč po opisu dostopa pričakovali precej nižje, kot smo jo dejansko našli. Na lidarju smo ugotovili, da je lega zgrešena za 112 metrov.

Malo pod vrhom Loma se nahaja tudi Vržišnikovo brezno, ki smo se ga lotili iskati na to lepo, sončno nedeljo. Na poti so veveričke, pardon, Podlasičke, nabrale vrečo šipka, ki bo poskrbel za dozo C vitamina.

Ko smo prispeli do travnika, nas je pot vodila v gozd, kjer smo odložili opremo in se poglobili v zapisnike. Sodeč po opisu dostopa bi Vržišnikovo brezno moralo biti nekje blizu Jame dveh majzlov. Teren smo si malo razdelili po območjih, vsak je preiskoval svoje območje. Ker nekako nismo bili najbolj uspešni pri iskanju, sem v roke vzela zapisnik in natančno sledila opisu dostopa, ki me je zopet vodil do skalovja, v katerem se nahaja zgolj ena jama, ki je že nosila tablico z imenom Jama dveh majzlov.

Ko sem se poglobila v zapisnik Vržišnikovega brezna, me je nenadoma prešinilo – pa saj to je Jama dveh majzlov! Domnevo mi je potrdil Maks, ko je še enkrat pogledal načrt jame.

Tako smo razrešili skrivnost – Jama dveh majzlov je kopija Vržišnikovega brezna iz leta 1985. Dogodek nas je opomnil, da moramo biti v prihodnje še bolj pozorni na podvojene jame. Doslej nas je praksa že naučila, da je previdnost potrebna pri preverjanju imen jam, saj se marsikje pojavljajo slovnične in vsebinske napake pri poimenovanju, ali pa ima jama morda že med domačini ustaljeno ime, jamarji ki jamo registrirajo in niso navezali stikov z lokalnim prebivalstvom, pa ji nadanejo svoje ime.

Podvojene jame prinesejo s sabo nemalo zapletov. Prvi in najbolj očiten je seveda ustvarjanje nepotrebne zmešnjave. Druga neprijetna posledica so zapravljene ure, dnevi, preden se ugotovi, da je jama podvojena. Tretja posledica je, da je društvo, ki je jamo podvojilo, za to prejelo denar za registracijo jame, čeprav mu to ne pripada. Ni pa vzpostavljenega mehanizma, po katerem bi se takšne napake korigirale. Vsaj za jame, ki so podvojene v obdobju po uvedbi spletnega katastra, bi to bilo skoraj nujno.

Zapisal: Lea Pavrič ; Foto: Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar