Rov v spodmolu, Brezno dveh norcev in Dadijev jamarski bivak

V Ljubijskem grabnu je Teja opazila novo jamo. Sprehodili smo se do izvira Ljubije in tam krenili v hrib na desni strani ceste. Nad Amfiteatrom Ljubija sva prišla do spodmola, ki se nadaljuje v rov. Skozi rov bi lahko splezal po drugem rovu ven nazaj v spodmol.

Na hitro sem pomeril in izkazalo se je, da bo za 10 metrov rovov, tako sva se lotila merjenja. Kot večina jam v Ljubijskem grabnu tudi ta kaže na močno delovanje vode. Jamo sva poimenovala Rov v spodmolu.

Na poti nazaj do vodnega zajetja Ljubije smo preplezali do več lukenj, ki so že nekaj časa vzbujale skomine, ampak so se vse izkazale samo za manjše zajede. Najbolj obetavno je izgledalo nad Ljubijsko Sovico.

Ampak, ko je Teja prižemarila do vhoda, je zopet našla samo manjšo zajedo. Kljub vsemu zadovoljni smo z eno novo jamo v Šoštanju odšli domov na kosilo.

Naslednja nova jama nas je zopet čakala na Slomniku. Tam je Risto, ki je velik pobudnik raziskav na Slomniku, že dolgo časa opazoval luknjo ob poti. Kamen je padel v brezno, a je ozek vhod preprečeval spust. Ker se jama nahaja na grebenu nad Jamsko savno, je bila radovednost toliko večja, kaj se nam skriva. Risto je najprej sam začel pripravljati vhod. Nato smo nadaljevali skupaj. Zbrali smo se Risto, Marko in jaz. Iz jame je prihajal topel zrak in jesensko sonce nas je prijetno grelo. Najbolj pa nas je grelo predvsem delo.

Sredi dneva pa nam je uspelo. Razbili smo zoprni del in jaz sem smuknil v jamo. Odprlo se je zvonasto brezno in po 6 metrih globine sem stal na dnu jame, kjer se nadaljuje še v rov s hladnim prepihom in na koncu se zoži. Najverjetneje je blizu površja, saj je brezno na robu grebena. Brezno je res lepo zasigano. Notri sem še poklical Ristota, da se tudi sam prepriča o lepotah jame in da je bil naš trud poplačan. Jama se na dnu z zamaškom zapira. Poskusila sva še malo odmetavati kamenje, ampak ni obetalo, da bi se nadaljevalo.

Nato smo jamo še izmerili in naredili nekaj fotografij. Marko je jamo poimenoval Brezno dveh norcev. Najverjetneje imena ni potrebno pojasniti. Sedaj je Slomnik bogatejši še za eno novo jamo. Tako je na tem hribu že 6 jam: Jamska savna nad Tremerjem, Šicengraben nad Tremerjem, Konjska smrt, Ocvirkova jama v Štadlerjevem gozdu in najvišje ležeča jama na Slomniku, Jama na Slomniku. Sedaj Risto že išče kakšno novo jamo na tem hribu.

Eni so pa se vzpeli do Velesovega hrama, kjer stoji Dadijev jamarski bivak. Zlatko nam je poslal slike te pustolovščine. Teja pa je skočila še do Vijolčne karfijolce. Tako vsak po svoje se druži z jamskim svetom.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Zlatko, Risto in Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar