Imamo novega jamarskega reševalca pripravnika

Ko sva se pred precej let prvič skupaj podala v kakšno neturistično jamo, si verjetno nihče od naju ni predstavljal, da bo ta živahen in prebrisan fant zrasel v jamarja in celo jamarskega reševalca. Najini prvi skupni jami sta bili Okence pod Krvavico in Škadavnica na Vranskem. Slednja je bila priljubljena destinacija za vse šolarje, ki so si tam krajšali čas in se hladili namesto, da bi bili v šoli pri kakšni fiziki ali angleščini.
Škadavnica
Veternica, 2016
Kar nekaj takšnih potepov po okolici in tudi po jamah je vmes minilo, da sva se vpisala k jamarjem in se z jamarstvom pričela ukvarjati bolj profesionalno. Gregi je zelo hitro napredoval v jamarski tehniki in samo v nekaj letih obiskal kar precejšnje število tudi zelo globokih jam. Naj omenim Brezno presenečenja do globine okoli -550 m (sifon, večkrat), Velika ledena jama v Paradani (do -350 m), Propantes - Grčija (enovito brezno, -310 m), Golarjev pekel (-300 m) …
Jelenov skozenjc, 2016
Še posebej pa je potrebno omeniti njegovo inovatorstvo ali bolje rečeno iznajdljivost. Kmalu po prihodu med jamarje je ugotovil, da imajo lučke na jamarskih čeladah običajno precej slabo svetilnost. Ker pa ima dovolj znanja o elektriki, vezju, si jo je izdelal kar sam. Tako tudi njegova luč za nekaj evrov naredi »sonce« v jami.
Dihalnik Keramika, 2016
Potem pa naj omenim še pantin ali nožno prižemo. Ko smo zamenjali eno staro prsno prižemo, bi seveda ta romala v smeti, saj za drugega ni bila, a jo je Gregi predelal v pantin. Še danes se kakšen jamar zazre za tem fantom s takšno iznajdljivo opremo.
Zg. Sevškova rupa, 2016
izpit Huda luknja, 2019
Peleta (Grčija), 2017
Ta tih fant v sebi skriva še veliko znanj in bistrosti. Marsikateri njegov »patent« je zelo uporaben v jamarstvu. Kdor ga še ne pozna, je lahko zelo pozitivno presenečen. V današnjem svetu je vse preveč takih ljudi, ki samo govorijo pa govorijo, naredijo pa čisto nič.
Brezno presenečenja, 2018
Huda luknja, 2019
Tako je 8. junija letos v Hudi luknji uspešno pokazal svoje znanje in postal jamarski reševalec pripravnik. Iz vsakega treninga je prihajal s polno novih vtisov in znanj ter z navdušenjem razlagal, kaj vse bo praktično uporabno tudi v vsakdanjem življenju. Čestitamo ti za izjemen uspeh!

Danes pa Gregi praznuje še rojstni dan in vsa druščina mu želi vse najboljše, še veliko raziskovanj v tem slovenskem spodnjem nadstropju, še kakšno novo inovacijo in izkušenj pri jamarski reševalni službi.

Zapisala: Alenka; Foto: Alenka, Lea, Grega Ramšak, Damijan Šinigoj, JRS

Ni komentarjev:

Objavite komentar