Jamska masaža v petek zvečer


V petek zvečer,  11. 1. 2019, smo se odpravili v Veternico, da izmerimo rov Jamska masaža, ki se je na eni izmed prejšnjih akcij podaljšal za več kot 30 m. S tem pa je Veternica dobila novo dolžino  - 619 m.
Jama je bila izredno suha, saj se pozna, da je letošnja zima zelo sušna, z malo padavin. Tako je bil Tobogan povsem suh, blato se je lomilo v kosmiče. Med Kapelico in Giljotino so stene rezale kombinezone.
Ko smo prišli do jezera, smo opazovali nižji vodostaj in motnost v ločenih bazenih proti Drsalnici. Potem pa smo se podali navzgor proti Jamski masaži. Jamska masaža je rov, ki sem ga ob začetku raziskovanju jame poimenovala zaradi ostrorobega apnenca, iz katerega je zgrajen. Tudi kotaleče se kamenje iz zgornjih delov je precej nevarno, če si tu ob deževju ali se plaziš prehitro za svojim jamarskim kolegom. Tako, da gre za neke vrste posebno jamsko masažo, ki se naslednji dan pozna na kombinezonu pa tudi na telesu.
Tako sva Maks in jaz merila rov, Uroš pa je zraven testiral svoje sposobnosti plazenja in plezanja. Gregi in Žiga pa sta odšla proti Podgrajskemu kevdru raziskovati še zadnji vprašaj v tem delu, v razpoko pod stropom brezna.
Jamska masaža se je odprla v manjšo kamrico, ki se na vhodnem delu razcepi na dva rova. V prvem pridemo do kamina, v drugem pa do manjše kamrice in slepim nadaljevanjem. Na zadnjem delu kamrice pa je še en kamin, ki se dviga 4 m visoko. Verjetno smo v tem delu dokaj blizu površja. V prihodnje bomo nadaljevali s kopanjem dihalnika pri cerkvi, saj predvidevamo, da bi lahko prišli do teh delov tudi tako.
Ko smo končali z merjenjem, smo se odpravili k Žigu in Gregi, da vidimo, kako sta napredovala. Opremila sta brezno in ugotavljala, kako bi splezala kamin. Ko pa smo se jima pridružili, smo skupaj splezali v gornje dele, ki kljub obetom, da pridemo v zadnji iztočni del jezera, ne pokažejo nadaljevanja. Izmerimo rov in se počasi odpravimo iz jame.
Ko smo prišli iz jame, smo ugotovili, da so naši želodčki povsem prazni in se pritožujejo nad to jamsko masažo, smo se odpravili iskat po Vranskem, kjer je še kaj odprtega. Tako smo prišli do Grofa kot pritepenci na zasebno zabavo podjetja in le dobili za jesti.
Tako smo zaključili z raziskovanjem Veternice. Prešnofali smo vsak kotiček in pridobivali izkušnje z načinom temeljitega raziskovanja, ki v naših koncih ni bil praksa v jamarstvu. Sedaj ga s pridom uporabljamo tudi pri drugih jamah. Veternica je bila začetek raziskovanja novega sloga in zato smo še posebej ponosni na to jamo.

Zapisala: Alenka

Ni komentarjev:

Objavite komentar