Klevevške jame in termalni vrelec


V nedeljo 18.2.2018 se je nas skupina Štajerskih jamarjev, ki so se nam pridružili še nadobudni prijatelji željni obiska teh vselej atraktivnih jamarskih doživetij odpravila v Klevevške jame. Vseh skupaj nas je bilo 12 in prihajamo iz različnih koncev Slovenije. Namen obiska jamskega sveta Klevevških jam je predvsem spoznavanje podzemnega sveta in uživanje v jamarskih doživetjih.
Neposredno ob gradu Klevevž se nahajata dve jami Zgornja in Spodnja Klevevška jama. Tako smo avtomobile parkirali tik ob gradu Klevevž in se sprehodili do izhodiščne točke, ki se nahaja pod jamama tik ob izviru Toplice. Dobili smo zaščitno opremo – čelado, rokavice, zaščitno obleko in naglavne luči ter se odpravili priti vhodu v zgornjo Klevevško jamo.
Vhod v Zgornjo Klevevško jamo je v ostenju Grajskega griča. Jamo sestavlja en glavni rov, ki je dolg 209 m. Rov sestavljajo gladke stene, ki spominjajo na nekdanji vodni rov. Tla pa so zapolnjena s sedimenti. Jama je bila v času našega obiska zelo vlažna, zato je bila prava drsalnica. Puzali smo se po mokrih, vlažnih tleh, gazili po vodi in blatu, se vzpenjali po skalah predvsem pa uživali.
Po slabi uri raziskovanja Zgornje Klevevške jame smo se odpravili proti vhodu v Spodnjo Klevevško jamo, katere vhod se nahaja ob vznožju Grajskega griča. Dolžina jame je 318 m. Iz vhodnega rova priteka mrzla voda temperature 16 stopinj celzija. Zato je potrebno za nadaljevanje obiska jame prečiti mrzlo vodo globine do pasu, ki se konča s muljno pregrado, ki zadržuje toplo vodo temperature 23 stopinj celzija.
Mrzli vodi je sledilo olajšanje, saj smo lahko uživali v topli vodi. Čas je minil kot bi trenil, saj smo si pripovedovali zanimive izkušnje, doživetja, ki so se nam dogajali tekom leta.
Po ogrevanju smo se odpravili nazaj proti vhodu v jami, prečili smo mrzlo vodo. Zelo pogumno smo zaplavali v njo, saj smo vedeli, da nas kasneje čaka spet topla voda, ki se nahaja na izhodiščni točki.
Z veseljem smo poskakali v vodo temperature 23 stopinj, umili jamarske kombinezone in se prepustili blagodejnim učinkom tega mineralnega vrelca. Po ležanju v vodi je sledilo mukotrpno oblačenje, saj je bila zunanja temperatura malo nad ničlo. To nam ni bilo težko, saj smo bili vsi zelo veseli in srečni, da smo lahko doživeli to jamarsko izkušnjo.
Temu je sledil odhod proti avtu in okrepčilo, saj smo dan zaključili s slastno pico. To pa še ni bilo vse. Po kosilu smo se odpravili proti avtom, da bi se odpravili domov, vendar je bil potreben še krst kot se spodobi za vse tiste, ki so bili prvič v jami. Naš predsednik Maks je imel svoj govor, pozabil na jamarski štrik, se znajdel s karabini in krst se je začel.
Vsak si je zbral svojega jamarskega krstitelja, ki ga je lahko »parkrat« po riti. Druženje smo zaključili v veselem vzdušju ter se opravili proti avtomobilom. Vznemirjeni, veseli, polni energije smo našo izkušnjo delili s svojimi domačimi ter pripovedovali o trenutkih, ki so se nam zgodili v Klevevških jamah.
Zapisal: Matevž Menih ; Foto: Vesna, Gregi in Matevž

Ni komentarjev:

Objavite komentar