Gregova špreja

Slovenščina | English
Četrtek, 21.12.2017
V sredini jeseni sva z Leo šla na sprehod z domačinom Zlatkom, ki nama je pokazal 3 jame. Za dve sva bila prepričana, da sta novi. Eno smo že prešnofali in izmerili, to je bilo Tinčevo brezno nad Jeronimom, kjer se že prebijamo v 6 metrsko brezno, ki je za ožino. Tudi za tretjo se je izkazalo, da je nova in potrebna merjenja. Vhod se odpira na robu velike vrtače blizu ceste, kjer se da parkirati.
Prej je bil vhod zaprt z veliko skalo, ki jo je Zlatko odmaknil in odprla se je lepa jama. Na njo so že naleteli Rok, Grega, Drejc itd.. notri naj bi pa takrat šel samo Grega, ki jo je tudi poimenoval – Gregova špreja. Tako sva se v četrtek dobila z Gregijem in se podala v njeno osrčje. Za začetek prosto poplezaš 2 metra, da prideš pred stopničasto brezno, kjer potrebujemo vrv. Tam je Gregi imel možnost, da potrenira opremljanje nove smeri, jaz pa sem meril.
Nato sva se spustila v 10-metrsko brezno. Tu se lepo vidi prelom, v katerem se je rodila jama. Na dnu tega brezna je tudi zelo prostoren prostor. Tu se vidi rov, ki gre naprej. Kot vsaka jama na Dobrovljah gre tudi ta naprej. Kopati v tej jami ni problema, imaš prostorno dvoranico in vse je suho, nič blata, kar je že luksuz. Razpoka poteka naprej od tega brezna in je čedalje bolj ozka in nato zasuta. Vidi se, da gre na površje, saj je bila na tleh stara cunja, ki jo je notri zanesla voda. Od vhoda pa do konca jame sva izmerila 30 metrov. Sedaj že čaka v vrsti, da jo malo bolje raziščemo.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Gregi Jelen

Ni komentarjev:

Objavite komentar