Raziskovanje na Brinjevi gori nad Zrečami

Brinjeva gora je markanten hrib, ki se nahaja med Zrečami in Oplotnico. Dviga se 630 metrov visoko in je del terciarnega gričevja podpohorskega dela Dravinjskih goric, pa tudi arheološko najdišče.  Brinjeva gora je znana po več cerkvah, ki se po vrsti nahajajo po celotnem grebenu hriba. Z obeh strani vodi na vrh več poti.

Brinjeva gora sodi med prve višinske naselbine in je obstajala že vso mlajšo kameno dobo ter preživela mnoge nižinske naselbine. Arheološka izkopavanja v začetku šestdesetih let preteklega stoletja so odkrila številne antične najdbe, ki kažejo na razgibano življenje že v davni preteklosti, od 3 do 5 tisoč let pred našim štetjem. Arheološka izkopavanja, ki so pod vodstvom arheologa Stanka Pahiča trajala kar 11 let, so odkrila vrsto arheoloških najdišč iz različnih prazgodovinskih in zgodovinskih obdobij; od najstarejših bakrenodobnih seliščnih ostalin v Brezju in Zrečah. O naravnih danostih tega področja pričajo tudi kasnejše srednjeveške naselbine ter najstarejše ohranjene stavbe in cerkve. Iz srednjega veka so tudi ostanki gradov, ki so bili nekoč na območju Zreč, to so gradovi Freudenberg na Brinjevi gori ter Jamnik (Holenstein) in Lušperk (Luschberg) v Zrečah. Brinjeva gora je tudi eden izmed najbolj obiskanih hribov tik nad Zrečami in tja vodi več pešpoti, dobro utrjena cesta in tudi alpinistična plezalna smer »Boštjanova pot«.

Brinjeva gora je zanimiv kraški osamelec, ki ga tvori stik apnenca in dolomita. To ustvarja osnovne pogoje za razvoj kraških jam na območju. Jamarji smo tako na Brinjevi gori identificirali dva jamska objekta. Brezno na Brinjevi gori so pred nekaj leti raziskali člani Jamarskega kluba Tirski zmaji. Spomladi 2023 smo se na pregled terena podali člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica in med pregledom našli še eno vodoravno jamo. Ker je takrat naše napredovanje ustavila lisica, ki si je v rovu očitno napravila gnezdo za svoje mladiče in je nismo želeli motiti, smo si merjenje in dokumentiranje jame pustili za naslednjič.

Tako smo pozno poleti Benjamin, Kai, Teja, Tilen in jaz našli vroče sobotno popoldne, da pregledamo vse jame. Najprej smo odšli do Lisičjega brloga na Brinjevi gori. V rov je prvi zlezel Kai, saj če bi bila še notri lisica, bi od vseh najlažje zmuznil iz jame. Gre za vodoraven rov, 10 metrov dolg. Na koncu zavija navzgor in se čedalje bolj oži. Na koncu se vidi, da so skale čisto opraskane od lisice. Ko je Kai pregledoval jamo, je že mislil, da iz stropa vidi mrtvega krta. Ko se je vrnil po fotoaparat, da poslika notranjost, je mrtev krt odšel, proti nam pa je priletel netopir. Tilen ga je hecal, da mu mrtve živali bežijo, da to pa je bolj redko. Nato sta Tilen in Kai izmerila jamo in odšli smo še pogledati Brezno na Brinjevi gori. Gre za 9 metrov globoko brezno, ki ga lahko prosto preplezaš. Preseneti, kako je lepo vse zakraselo. Spodaj je zamašek, ampak se čuti prepih. Tilen je malo premetal kamne, a je videl, da je še veliko kamnov za odmetati in potrebno bi jih bilo vleči ven. Tako smo zaključili s pregledom jam. Tako ima sedaj Brinjeva gora vrisani dve novi jami.
























  Zapisal in foto: Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar