Skozi sifon v Dvorano odmeva: novi deli v Veternici

28.07.2022, četrtek

Ravno pravi čas smo prišli do Podgrada, ko smo opazili, da so dvignili jez in izpraznili zajetje pred Podgrajsko jamo. Ker smo bili nedolgo nazaj (17.7.2022, nedelja) z Jakom v jami, smo opazili, da še čisto malo manjka v sifonu v Drsalnici, da se odpre. Zato smo izkoristili priliko, se hitro oblekli in šibali v jamo pogledat sifon.

Ker nas je presenetilo, da so se odločili sprazniti bazen, sva v jamo šla samo jaz in Lea. Ugotovili smo, da je jezero v jami dejansko reka, ki se pretaka skozi Sotesko v sifon. Takšno bobnenje smo že enkrat doživel in sedaj znova, že v ožini nad Giljotino je bobnelo, kot da bi v daljavi pral pralni stroj. In nato hitro v Drsalnico. Sifon je bil odprt. Ker sem imel prejšnji večer vročino, se je v vodo podala Lea. Zajela je dah, se potopila za trenutek in prišla pod pregrado v Dvorano odmeva. Ker je bila brez neoprena, si je novo odkrito dvorano ogledala, za merjenje pa se nisva odločila in sva kmalu zapustila jamo ter zunaj takoj poklicala Gregija.

Gregi je bil v pol ure pred jamo z neoprenom in že sva se vrnila v jamo. Tudi Gregiju je uspelo prečiti sifon, tokrat z merilnim kompletom. Namerila sva 20 metrov novih delov. Sifon ima na koncu pritočni rov, ki gre po blatni klančini strmo pod strop, ampak je ozek. Sama dvorana se pa nadaljuje kot vodoravni rov, ki je zalit z vodo. Nato je še šel plavati na konec Soteske, kjer so se pokazali lepi kapniki. Koliko spremeni nižji vodostaj jamo, si ne bi mislil, če ne bi bil takrat v jami. Ker pa smo z Jakom preverili po jami prepih, imamo tudi nekaj možnosti suhega nadaljevanja. Dve akciji v juliju v Veternici sta res izjemni. Hvala Jaka za učenje in iskanje prepihov jami. Nam bo novo znanje še kako prišlo prav. Upamo še na kakšno akcijo v bližnji prihodnosti.

Skozi siifon v nove dele
Tu črez je šla Lea
Zapisal: Maks Jamski ; Foto in video: Gregor - Gregi Jelen in Maks Jamski

1 komentar: