Dan odprtih vrat Veternice

25.6.2022, sobota

Jama Veternica se nahaja na Vranskem in je zelo znana tako jamarjem, kot domačinom. Da pa bi jamo predstavili domačinom iz jamarskega zornega kota, enkrat na leto organiziramo brezplačen voden ogled jame oziroma dan odprtih vrat. Jama sicer še nima vrat, le tako smo poimenovali dan, ko se zberemo in zlezemo v notranjost jame. Na naše presenečenje je bil odziv na vabilo zelo odmeven. Pri Vili Veternici, kot ljubkovalno imenujemo našo hiško, ki se je na ta dan začela postavljati, nas je pričakalo večje število ljudi. Najprej smo obiskovalce seznanili s planoto Dobrovlje in krasom, ki ga tukaj najdemo.

Nato smo se razdelili v dve skupini, saj nas je za eno bilo preveč. Ko je prva skupina, ki jo je vodila Alenka z Valerijo in Gregijem, izginila izpred oči, smo tudi preostali odšli do vhoda. Tam smo na načrtu, ki ga najdemo pred vhodom, še predstavili našo pot po jami. Namreč že v vhodnem rovu nas čaka plazenje, saj je pred leti voda nanosila v jamo veliko plavja in mivke in ter delno zatrpala vhodni del jame. Nato mimo kapele vodita dve ožini, za katerima se odcepimo proti Giljotini, kjer zlezemo v lep meander ozkih dimenzij. Nato nas čaka kamen, preko katerega zlezemo in že smo v poševnem rovu Giljotina, ki se spušča proti Jezeru.

Tako smo se v objem jame podali tudi z drugo skupino, ki sem jo vodil jaz s Tilnom, Lejo in Elijom, na čelu pa sta mi pomagala še Veles in Teo. Teo je jamar že od sedmega leta in sedaj po treh letih članstva se je opogumil, da pogleda v večjo jamo. Doslej je vedno obiskoval le kratke jame in treniral svoje jamarske sposobnosti. Šlo mu je odlično in zmogel je, na kar smo ponosni, saj smo »dali času čas« in Teo se je prestavil eno stopničko višje v jamarskih veščinah. S prvo skupino smo se srečali pri Jezeru, kjer jim je Alenka povedala že vse, kar vemo o Veternici. Nato smo skupaj ugasnili luči in v temi poslušali škrabljanje vode. Nato je prva skupina zapustila jamo, mi pa smo si s pogovorom krajšali čas. Na poti nazaj smo si ogledali še Cerkveno dvorano, kjer so se lahko preskusili v krožni poti mimo Orgel - prelepega zasiganega dela.

Zunaj je v nas puhnila poletna vročina. Vsi zadovoljni smo prijetno razmigani še lovili vtise o minulem podvigu. Nekateri med obiskovalci so bili v jami že kot otroci in je bilo zanimivo slišati, kako drugače so jamo sedaj doživeli. Lepo izkoriščen dan.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Lea in Alenka

Ni komentarjev:

Objavite komentar