Tri jame v Penku

07.05.2022, sobota

Boštjanov brlog
Maticev kamin

Janko nas je že v začetku leta razveselil z novico, da ve za nekaj za nas novih jam. Nato smo čakali na tisti pravi čas, da gremo v akcijo. Če nam uspe, naredimo takšne oglede organizirano, da določimo en dan ko se zberemo in gremo do jam. Lahko pa se zgodi spontan ogled, kot v tem primeru. Na deževno soboto sem ravno zaključeval z risanjem Dvorane 3 do 12 v Breznu presenečenj, ko me kliče Janko. »Pridita z Leo v Penk, je prav lepo kislo vreme, da gremo do Mešičeve žage pogledati si jame.«

Mešičev labirint

Hitro sem nabral opremo za merjenje, opremo in že sva se peljala v Penk. Janka in Valerijo sva srečala, ko sta ravno pozdravljala lastnika, ki je kazal na steno za njihovo žago. Kako naluknjana stena je bila pred nami. Skoraj nisi vedel, kam bi nos potisnil, povsod se je videla luknja. Najprej sem poklical okrepitve: Tilna, ki je najbližje. Rekel sem mu, da imamo intervencijo. Za trenutek je utihnil na drugi strani telefona, nato pa sem mu le povedal, da imamo intervencijo: merjenje za nas novih jam, ki pa so jih domačini že dobro poznali. Kot otroci so jih pred desetletji prelezli po dolgem in počez.

Boštjanov brlog

Potencialnih vhodov je bilo toliko, tako smo zavzeli vsak svoj vhod. Lea je kopala svojo jamo, Janko in Valerija sta iz svoje jame vlekla kamne ven. Midva s Tilnom pa sva tiščala nos v ozek vhod. Zadaj se je videla kamrica, kar je dalo upanje, da se le zbašemo skozi vhod v to kamrico. Tilnu je nekako hitro uspelo. Jaz sem poskušal in poskušal, a ni šlo. En mali rogelj ni pustil, da se moje telo zvije kot črv skozi vhodno ožino. Ampak trma je bila močnejša in rdeč v obraz, kot kuhan rak mi je uspelo se potisniti skozi. Rebra so me še ves naslednji teden bolela od tega podviga. Jama je bila pravi labirint. Polno ozkih rov, ki so se povezovali ali pa so se nekam neznano v ozkih dimenzijah nadaljevali. In skozi njih sva slišala Jankota, kako razbija v sosednji jami. Izmerila sva 21 metrov jame, ki se razvija res v malem prostoru. Poimenovali smo jo Mešičev labirint. Nato v manjših mukah sem prišel ven. Nato sva odšla do Lejine jame, kjer je prekopala vhodno ožino in se znašla v delu, kjer se rova delita na levo in desno, ampak se oba zasuto končata. Jamo smo poimenovali Boštjanov brlog. Tretja jama, kjer sta vhod odkopala Valerija in Janko, pa je bila zopet dokaj razvejana, poimenovali smo jo Maticev kamin po značilnem kaminu na vhodu. Tudi v tej jami smo namerili 19 metrov. Zelo ozka jama. Tilen je nato preveril še eno luknjo sredi stene, ampak je bila prekratka. Zanimiv deževni dan, ki se je tako spontano razvil v ploden raziskovalni dan.

Boštjanov brlog
Matičev kamin
Mešičev labirint
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Maks Jamski, Tilen

1 komentar: