Na Dobrovlje po novo jamo

4.10.2020, nedelja

Strojanškovo brezno 2

Čeprav so na nebu še vztrajali sivi oblaki, smo se zbrali pri piceriji Aida in se odpeljali na Dobrovlje do kmetije Strojanšek. Tam smo skupaj z lastnikom šli do Strojanškovega brezna 2.

Povedal še za eno novo jamo, ki se je odprla med delom nove gozdne vlake in smo se razdelili v dve ekipi. Simon, Alenka in jaz smo se spustili v Strojanškovo brezno 2, Risto, Gregi, Teja, Jožica in Veles pa so šli do nove jame.

Strojanškovo brezno 2 je enostavno, 20 metrov globoko brezno. Vmes je manjša dvoranica, ki je bogata z jamskim okrasjem. Večina delov v jami je blatnih. Sama jama se konča z zamaškom. Kot že v nekaterih jamah tu okrog so nas tudi tu notri pričakale žabe. Ko sem izplezal iz jame, sem se po walkie-talkie javil drugi ekipi in izvedel, kako napredujejo. To najnovejšo pridobitev je uredil Gregi, da komuniciramo med sabo, ko smo ločeni v več ekipah.

Ko sva se z Ristom slišala in mi je poročal, da Gregi in Teja še raziskujeta v novi jami, sem se napotil do njih. Ko sem prišel gor, sem opazil lep, okrogel vhod v novo jamo. Teja je ravnokar zapuščala jamo in se pritoževala nad blatom. Ko je pokukala ven, je malo preklela blatno vrv. Potem za njo je počasi prilezel Gregi, blaten do ušes.

Nova jama

Nato je prineslo oblak, bolj siv od drugih, ki pa je spustil. Tako je začel padat rahel dež. Takšnega vremena smo se navadili že na Irskem. Le da tukaj ni bilo vetra. Kmalu sta proti nam prisopihala Alenka in Simon. Mi smo pobrali svoje stvari in odšli nazaj do kmetije. Med tem pa sta se še Simon in Alenka spustila v blatno brezno. Naredila sta nekaj slik in izmerila jamo. Vrnila sta se, kot se spodobi, prijetno blatna in z novo jamo v beležki. Ostalo nam je še nekaj jam za pregledat, ampak smo se odločili, da za danes imamo zadosti. Pridemo še naslednjič, saj še bo lepega jesenskega vremena.

 


Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Alenka, Risto, Maks

1 komentar: