Razdejanje v bivaku



7.6.2020, nedelja
Želja po obisku Brezna presenečenj je že močno naraščala. Tudi za ta vikend je slabo kazalo, saj večina najbolj dela za šolo ravno zadnje dni pred počitnicami. Kljub temu smo se nabrali trije komadi. Tilen je prvič šel na takšno globino. Ampak jamo že pozna, saj je enkrat že bil v njej, tako, da je vedel, kaj ga čaka. Prevelike teže nismo imeli, zato smo brez problemov premagovali ožine. Namen je bil nadaljevati s sistematičnim merjenjem. Ko smo prišli do Tektonskega zrcala, sva z Leo poiskala prejšnjo merilno točko in pričela z merjenjem.
Ti deli pred bivakom so bili precej razbiti in nekako sem upal, da se bo to počasi nehalo in prešlo v bolj enovito pot do bivaka. Lea je bila bolj realna in kar kmalu je izginila v podornem rovu. Tako sem med plezanjem za njo že vedel, da bomo spet v več nivojih iskali prehode v nižje dele in se zapletali z merjenjem. Ko sva previdno stopala po podornih blokih, sva kar hitro prišla v zgornje dele nad novim bivakom. Lea jih je poimenovala Podorni prehod. Ker sva bila prvič v tem delu, sva si ga dobro ogledala. Zmotila me je neka plesen ob nekih svečkah. Ko sem prišel bližje, sem opazil še raztegnjeno astro folijo in klupe za perilo. Hm, sem rekel, nekdo je bil pred kratkim notri. Nato sem podrobno pregledal del in med kamni opažal kupčke plesni. Potem sem pokukal čez skalni rob in v svojem slabem soju luči opazil razmetane smeti vse povsod. Ker sem bil prvič tukaj, nisem še niti vedel, da gledam proti našemu novemu bivaku. Potem smo se spustili nižje in kmalu stali sredi smeti. V katerih smo prepoznali naše zaloge hrane. Kmalu se nam je odvrtel film, da je v jamo prišla žival. Uničila je vse zaloge hrane. Svečke, klupe in astrofolija v zgornjih delih so bile posledica obiska te živali. V jami smo že tudi prej puščali (originalno zapakirano) hrano in ni bilo nikakršnega problema doslej. Sedaj pa je ena žival našla »zlato jamo«. Mastila se je z Vitergini, Cedevito in verjetno dobila hipervitaminozo. Za povrh je še polizala nekaj juhe iz jušne vrečke, ker pa jo je po slani juhi v prahu žejalo, je naredila luknjo v originalno zaprto plastenko ledenega čaja in ga polizala do zadnje kaplje. To ji ni bilo dovolj, zato je razgrizla vse svečke in plastične vilice. Na tem mestu moram povedati, da smo predhodno imeli plan, da bi ta vikend prespali v jami dva dni in v temu razdejanju smo bili srečni, da se nismo odločili za to, saj je bilo poleg vseh smeti tudi vse posrano. Seveda, ob takšni obilici hrane in višku vitaminov…
Nato sva z Leo nadaljevala z merjenjem vse do ožine v starem bivaku, Tilen pa je pospravil smeti in popravil tla bivaka na mestih, kjer so bile še luknje. Med merjenjem sva pobirala smeti med kamni in žalostno našla še ovoje od vseh čokolad, ki si jih živalca zvlekla na stran, da je uživala v čokoladnem razvajanju.
Nove meritve Brezna presenečenj kažejo globino 185 metrov in dolžino poligona 1355 metrov. Sedaj smo prosili tudi lovce, v kolikor bodo opazili kakšno dobro rejeno žival, naj jo vprašajo, skozi kateri vhod je vstopila v jamo.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Lea Pavrič

Ni komentarjev:

Objavite komentar