Pri kmetiji Jug na Dobrovljah

Spet smo bili na Dobrovljah, našem najbližjem domačem terenu. Tokrat smo se oglasili pri kmetiji Jug, kjer je Franci pred časom govoril z domačinom, da bi bilo dobro raziskati jamo pod oddajnikom. Za to jamo smo že kar nekaj časa vedeli, a nikoli ni bilo priložnosti za obisk.
Foto: Franci

Jugova žabnica, foto: Maks
Foto: Maks
Jama je bila sicer odkrita med kopanjem območja za oddajnik pred skoraj 40 leti. Naj bi se odprla velika dvorana, a so vse to kasneje tudi zasuli.
Foto: Maks
Foto: Maks
Foto: Maks
Pričeli smo s kopanjem in odstranjevanjem zemlje, skal, da bi prišli v notranjost jame. Uspelo nam je odkopati kar 7 m. Bo pa potrebno še kakšna akcija, da pridemo do te dvorane. Poimenovali smo jo Jugova jama.
Foto: Maks
 
Foto: Maks
Foto: Maks
Ker smo pa bili ravno na tem delu, smo nadaljevali z označevanjem okoliških jam. Letos nadaljujemo s projektom označevanja jam, ki smo ga lani izvedli za območje občine Šoštanj. Letos pa za območje Dobrovelj.
Foto: Maks
 
Foto: Maks
Foto: Maks
Tako smo najprej obiskali Maksovo odkopanko in Brlog bratov Solar, ki sta bili odkriti pred nekaj leti. Ker sta jami ravno v enem erozijskem jarku pod meliščem skalnega podora, smo jima skrbno izbrali območje, kjer bosta tablici.
Foto: Maks
Foto: Maks
Foto: Maks
Domačin nas je opazoval, kaj vse počnemo v jamarstvu, nato pa nas je popeljal skozi gozd do jame, ki se je odprla lani od grajenju gozdne ceste. Ocenili smo, da bo jama že primerna za registracijo in se vrnili po vrv in plezalno opremo, saj ima jama nekaj metrov spusta.
Foto: Franci

Gre za majhen kevderc, ki pa se potem nadaljuje v krajši rov, ki leži natanko pod novo gozdno cesto. Ko smo se spustili v jamo, je bilo notri polno žab. Zato smo to jamo šaljivo poimenovali Jugova žabnica. Veliko je tudi različnih korozijskih oblik – karfiolic.
Foto: Franci

Foto: Franci

Za konec smo se odpravili še v Hlastejevo jamo, ki smo jo tudi opremili s tablico. Sledilo pa je še Francijevo fotografiranje te jame. Mimoidoči planinci so sicer nekoliko čudno pogledavali, ko se je proti kmetiji Hlastej vozil skoraj konvoj avtomobilov. Mogoče jim je bilo tudi čudno, da smo zagrizli v hrib z dvema paketoma pic.
Foto: Franci

Končno so to jamo videli tudi nekateri, ki so to jamo že dlje časa iskali. Jama ima sicer velik vhod, a je lepo skrit v okolico. Takšen pravi kameleon je ta naša Hlastejeva jama.
Foto: Franci


Foto: Franci

V jami so planinci uredili novo lestev, vrvne ograje in klopco pred vhodom. Mi pa smo jim dodali še tablico, da bo vsakdo vedel, kaj je pred njimi.
Foto: Franci

Foto: Franci

Foto: Franci

Hlastejeva jama je podorna jama z veliko zasiganih sten, kapnikov. Verjetno gre za zelo stare sige, čeprav je videti, da ponekod te še nastajajo. Vhod v jamo je velik, zelo zanimiv, če ga gledamo iz notranjosti jame. Pozimi so na vhodu tudi ledeni stalagmiti.
Foto: Franci

Foto: Franci

Foto: Franci


Foto: Franci



Zapisala: Alenka; Foto: Franci Horvat, Maks

Ni komentarjev:

Objavite komentar