Zadnji dan smučarske sezone na Golteh

Nedelja, 17. marec 2019
Tokrat nas je pot zanesla na Golte. Ta kraška planina se razteza na zelo obširnem območju, cca. 65 km2, če mejo planote razširimo na njeno predgorje oziroma »predhribovje«. Na tem območju je že registriranih kar precej jam, verjetno pa jih mnogo še čaka na naše odkritje.
Okence
Hotel Golte
Morava
Najbolj znana jama je zagotovo Ledenica na Golteh, ena izmed ledenih jam v Sloveniji, ki podobno kot druge izgublja svoj dragoceni dragulj – led. Poleg te pa nas pogosto zvabi tudi Kebrova luknja. Zjutraj smo se natrpali v gondolo med smučarje, ki so želeli okusiti še zadnje zavoje na redkih zasneženih delih na Starih stanih in Ročki planini.
Alpski vrt
Naš obisk se je osredotočal na Alpski vrt in Gostečnikove stane. V Alpskem vrtu smo si pogledali jamo Okence. Ime je jama dobila po znamenitem zgornjem vhodu, ki deluje kot okno, saj se je del jamskega stropa v preteklosti porušil. Še vedno pa vodi ozek rov v notranjost hriba. Mogoče je občutiti prepih.
Zijalka pod Gripa klopjo
Iskali smo tudi Zijalko nad Mesarsko lopo, a smo se prehitro spustili iz poti in prišli preveč vzhodneje. Iz gondole zgleda dostop do zijalke enostavno najti, a ni bilo tako. Vmes pa našli še eno novo zijalko in jo poimenovali Zijalka pod Gripa klopjo. Ko sem čakala, da se Mateja, Gregor in Uroš varno povzpnejo nazaj proti poti, sem se spustila nižje in videla tisto pravo zijalko, ki smo jo iskali. Ker so že vsi bili gor, sem odšla za njimi. Pa drugič, smo pa vseeno našli nekaj novega.
Malo nas je presenetilo tudi stanje okoli tega območja, saj je bilo posejano z več različnimi gospodinjskimi odpadki, kot so posode in celo radiator. Ni nam šlo v glavo, kako lahko človek tako nespametno ravna z naravo, hkrati pa še ogroža samega sebe, saj je nedaleč stran pod stenami cesta, ki vodi do hotela.
Mozirska koča
Nazadnje pa smo se še odpravili poiskati jami na Gostečnikovih stanih. Popravili smo jima lege. V udornici je bilo še več kot meter snega, pa tudi jami sta bili poledeneli. Ker pač nismo imeli derez, da bi lahko splezali po pobočju rova, smo se odločili, da to storimo, ko bo sneg in led že skopnel oziroma odtalil.
Gostečnikovi stani
Nato smo odhiteli do hotela, kjer so žičničarji že proslavljali zadnji dan sezone ter nas odpeljali do Žekovca. Med vožnjo pa smo imeli čas opazovati luknje pod nami ter razmišljati o veličini te planote. Raziskovali smo: Mateja, Uroš, Gregor in Alenka.
Zapisala: Alenka ; Foto: Uroš, Gregor, Alenka

Ni komentarjev:

Objavite komentar