Jame v občini Braslovče: Cimprškov Pekel in Metevžakove jame

V nedeljo, 7. aprila, smo se dobili pred graščino Žovnek, da se skupaj odpravimo pogledati izvir Cimprškov Pekel. Ker jama ni bila nikoli raziskana in izmerjena, smo storili še to. Jama ima kar 27 m, v globino pa meri 4 m. Vodo iz jame uporabljajo za pitje. Jama je vodoravna, na koncu je sifon. Na enem izmed rovov pa se dviga navzgor in se zaključi z zasigano steno. Pojavljajo so manjši stalaktiti in celo steber. V jami je bilo kar nekaj živali – pajki, krastače, ki počasi prehajajo iz zimskega spanja na plan.

Cimprškov pekel

Ta dan smo imeli v planu še pregledati stanje Metevžakovega brezna in jame. Brezno je sedaj povsem zasuto. Določili sva jima tudi nove koordinate, saj so bile sedanje zelo netočne. Popravili smo jima tudi imena, saj sta bila nepravilna. Govorili smo tudi s sedanjim gospodarjem na Metevžakovi domačiji, ki nam je povedal za 4 nove jame, za katere pa smo že vedeli prej. Njihovo raziskovanje tokrat nismo imeli v planu.

Metevžakovo brezno

Gospodar nam je povedal tudi o zgodovini domačije, ki pa mi je že bila poznana, saj je od tod izhajala mamima teta. Gre za zgodbo o neprijetni situaciji samotnih kmetij med drugo svetovno vojno, kjer so morali sodelovati in hkrati izdajati tako Nemcem in partizanom. Nazadnje pa padli pod njihovimi streli.

Metevžakova jama

Raziskovali smo: Filip Solar, Uroš Cestnik in Alenka Jelen

Zapisala: Alenka; Foto: Alenka

Ni komentarjev:

Objavite komentar