Načrt Zgornje Sevškove rupe in občni zbor



16.03.2019, petek
Šaleški jamarski klub Podlasica Topolšica smo imeli vsakoletni Občni zbor, kjer se je zbralo veliko mladih, aktivnih članov, naše starešine ter gostje JK Tirski zmaj. Pogledali smo si lahko 297 lanskih oddanih zapisnikov, 30 novih jam in v poročilu strnjeno predstavili vseh naših 279 akcij.
Po odličnem golažu, ki je nastal pod kuharsko roko Valerije, pa smo si napasli oči na načrtu Zgornje Sevškove rupe.
Gre za našo bolj obiskano jamo, ki ni imela popolnega načrta. Jamo smo pričeli meriti leta 2016. Potem so sledile posamezne akcije, kjer smo počasi sistematično merili in risali načrt, da smo poskusili zajete podrobnosti in vse dele v tej jami. Nekaj smo preplezali in našli nekaj malih kamric.
Jama je sestavljena iz spodnjega dela, ki zajema Rov za j. ožino, Živo blato, Spodnjo dvorano in Ponvice. Zaključi se spodnji del s sifonom. Potem preko Dimnika, ki ima stransko Kamrico stare piksne, preidemo v zgornji del. Najprej vstopimo v Zgornjo dvorano, ki je največji prostor v tej jami. V tej dvorani lahko zavijemo še v manjšo dvorano z imenom Dvorana V. zmede ali pa splezamo v najvišjo etažo, kjer prispemo do Graja in Belega zaključka. Tu gre za stare pritočne dele v samo jamo. Če se vrnemo v Zgornjo dvorano in pridemo pod Vhodni šaht, lahko opazimo odcep, ki vodi v del z imenom Nora polha. Ta del se konča s kaminom. Potem v Vhodnem šahtu lahko opazimo še Dvorano neposlušnih žensk, ki je stranski del Vhodnega šahta.
Jama je zelo bogata z jamskim okrasjem, njena brezna pa omogačajo prve korake začetnikom, da vstopijo v magični svet praznine pod našimi nogami. Načrt je narisan in obdelan v Adobe Illustratorju.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Maks Jamski, Slavko Hostnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar