Jamarski reševalni center Velenje predstavi delovanje jamarskih reševalcev na Golteh

V soboto, 17.9.2016, se je zbrala pisana druščina iz Velenjskega centra. Danes ni bilo v planu reševanje koga iz jame ali soteske ali mogoče iz žičnice. Plan je bil, da se predstavimo mladim gasilcem, ki so imeli na Golteh državno orientacijsko gasilsko tekmovanje. Najprej smo spili odličen domači čaj v Mozirski koči in se nato prestavili v hotel.

Tam so si medtem, ko so gasilci končali s tekmo ali čakali na štart, lahko krajšali čas tako, da so nas obiskali. Tam smo se pogovarjali, jim predstavljali, kaj je sploh jamarstvo, kaj počnemo in predstavitev našega poslanstva med reševalci. Veliko otrok je bilo iz okolice Maribora, kjer nimajo toliko stika z jamami, zato je bila radovednost toliko večja in so pridno spraševali. Ustvarjali smo tudi vozle, se jih učili, spoznavali opremo in tehniko, s katero premagujemo jame. Tako smo preživeli dopoldne z mladimi gasilci in jim naložili nove informacije. Potem smo se spravili v kombi, se odpeljali na izhodišče, kjer smo smuknili v jamarsko opremo in šli proti vhodu v Kebrovo luknjo.

Na vhodnem breznu smo se malo učili opremljati in ko smo končali z opremljanjem, smo se spustili en za drugim v Rekordno dvorano. Tam sem pokazal delovišče v rovu Novega upanja, kjer čaka trenutno nekaj blata, da ga odnesemo ven iz rova. Potem smo še posneli skupinsko sliko in od »žemarili« proti izhodu, kjer nas je pričakalo oblačno vreme. Tako smo zaključili lep dan v sestavi reševalcev iz Velenjskega centra, ki so vedno prvi na štajerskem koncu v času reševalne akcije.

Zapisal: Maks Jamski; Foto: Bernard Štiglic in Mateja Mazgan

Ni komentarjev:

Objavite komentar