Jamarska odprava Tenerife 2022

 Tenerife – otok večne mladosti

Jamarji večinoma lazimo v mrzlem podzemlju, kjer nas kdaj tudi kar precej prezebe v naše kosti. Zato smo si že večkrat rekli, da enkrat pa za spremembo gremo na toplo v jame. Tako je ideja o Kanarskih otokih že dlje časa tlela, letos pa končno zaživela po koncu vseh covid ukrepov. Na Kanarske otoke nas je vabilo tudi dejstvo, da so tam jame v vulkanskih kamninah, v takšnih, kot jih imamo v Breznu presenečenja na Dobrovljah. Želimo si spoznati vulkanski kras, saj bomo tako lažje razumeli našo lokalno lepotico. Tako smo se dlje časa pripravljali na to odpravo. Izdelali smo finančni plan in okviren program odprave. Že junija smo odprli prijave za odpravo in odziv je bil zelo velik in na koncu se nas je prijavilo kar 23. To je do sedaj tudi največja in najbolj oddaljena odprava v organizaciji našega kluba. Nekaj sredstev nam je namenila občina Šoštanj, za kar smo izjemno hvaležni. Del sredstev je bilo klubskih, saj smo vso leto pridno delali, raziskovali in oddajali zapisnike jam v kataster. Večino stroškov odprave pa smo člani ekipe krili sami.




V petek 4.11. se nas je 19 članov ŠJKPT dobilo na ljubljanski železniški postaji, od koder nas je Gooptijev minibus odpeljal na beneško letališče Marco Polo. Med potjo smo v Sežani pobrali še 3 člane iz JK Sežana. 



Na letalu v Benetkah smo prijetno klepetali tudi z drugimi Slovenci, ki so prav tako odhajali na Tenerife. Lahko bi rekli, da je bilo četrtina ali celo več potnikov na letalu Slovencev. Tako so italijanske stevardese kmalu ugotovile, kako se reče kakšni besedi v slovenščini. V popoldanskih urah smo prispeli na južno letališče otoka Reina Sofia.




Tam smo najprej dvignili prtljago in šli po naše avtomobile, s katerimi bomo 10 dni odkrivali otok. Nato smo se odpeljali do naše hiške, malo naprej od kraja Adeje proti severu, kjer smo bili nameščeni celoten čas odprave. Nekateri so hitro poskakali v bazen, drugi pa odšli po sestavine za večerjo.

Naslednji dan smo se spoznavali z vsem na otoku. En del ekipe je odšel do peščene plaže v Adeje, drugi pa smo se dogovorili za vstopnino za ogled grape Barranco del Infierno naslednji dan. Z vstopninami smo morali kar precej v naprej načrtovati, saj je sistem na otoku precej drugačen, kot smo ga vajeni od drugod, da prideš, plačaš na mestu in si ogledaš. V večino naravnih znamenitosti imajo omejitev ogleda na večinoma 200 oseb dnevno. Vse takšne znamenitosti lahko rezerviramo in plačamo le preko spleta. Velikokrat to pomeni, da je potrebno za tako veliko skupino rezervirati nekaj mesecev v naprej.

V spodnji grafični aplikaciji bodo predstavljene značilnosti otoka in dogodivščine, ki smo jih spoznali tekom naše odprave. Klik na spodnjo povezavo, vam aplikacijo odpre v večjem oknu.


Tenerife - potopis - povezava za ogled



Zapisala: Alenka

Foto in video: Filip, Gregi, Jaka, Lea, Miha, Risto, Tilen, Marko in Alenka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar