Lesjakova štabirnica

13.10.2021, sreda

Zlatko, ki prečesava del Dobrovelj, je že nestrpno pričakoval, da pogledamo vhod, ki nam je ostal odprt od poletnega raziskovanja. Gre namreč za območje, kjer je Kecejeva jama in Brezna 1, 2 in 3 pri Kecejevi jami.

Namreč takrat sta z Jankotom odmaknila večjo skalo in gledala sta v kratko stopnjo, za katero je bila klančina. Ker nam je zmanjkalo časa, da bi pogledali ali gre za novo jamo ali že registrirano Lesjakovo štabirnico, smo čakali kar do oktobra, da razčistimo, za kaj gre. Tako se je zbrala ekipa in parkirali smo nižje od Martine hiše, kjer je bil poletni tabor na Dobrovljah. Tam smo zavili v gozd in sledili Zlatku po gozdnih vlakah, ki so kot pajkova mreža, razpredena med vrtačami. Zlatko je kar naštudiral te gozdne vlake in tako smo prišli v območje Kecejeve jame.

Tam je Janko označil, kje je vhod v jamo. S Tejo sva smuknila v jamarsko opremo in se spustila v jamo. Že po vhodni klančini sva vedela, da sva v Lesjakovi štabirnici, ne gre za novo jamo. Ker pa je načrt dokaj pomanjkljiv, sva se odločila, da jamo ponovno izmerimo. Najprej pa sva se lotila iskati nadaljevanje. Hitro sva opazila, kam voda odteka. Ko je Teja vrgla kamen, ki sem ji ga podal iz luknje, je prav sredi spodnje dvorane zamolklo zadonelo. Mogoče gre samo za en zamašek. Potem sva še malo premetavala kamne in videla, da je v jamo odtekalo veliko vode in da se vidi nekaj manjših odtočnih rovov.

Mogoče pa ji le posvetimo malo več časa na poletnem taboru na Dobrovljah, saj nekje tu mora biti večja jama, saj je kar na kupu 5 jam. Nato sva se lotila meriti dvorano, ki premore tudi nekaj jamskega okrasja. Zajela sva večje stranske rove, ki so prej manjkali. Pri vhodu naju je čakal Veles, ki naju je pomagal potegniti ven skozi manjši vhod.

Domači kolenčniki

Namerila sva 48 metrov poligona. Med vračanjem smo se ulovili v mrežo vlak in naredili malo večji krog do avta, kjer nas je že lovil mrak, ki daje vedeti, da se dnevi hitro krajšajo.

Sedaj smo uspeli s tablicami označiti in popraviti lege vseh 5 registriranih jam in vse, kar bomo tu okoli našli, bo novo. Zlatko že išče nove vhode.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Zlatko, Maks Jamski

1 komentar: