Jamarski tabor Velika planina 2021

Jamarski klub Kamnik je organiziral letošnji Jamarski tabor na Veliki planini v času od sobote, 21. 8. do nedelje, 22. 8.

Udeležilo se ga je okrog 30 jamarjev Jamarskega kluba Kamnik in sosednjih jamarskih društev oz klubov. Istočasno smo se lotili čiščenja jam Kofce in Male Kofce. Iz Kofc smo odststranili še ostanek smeti in odpadkov, ki nam jih ni uspelo iznesti v lanskem letu.

Tako je jama Kofce popolnoma očiščena in povrnjena v prvotno stanje in ne ogroža več podzemeljske vode. Iz Male Kofce smo najprej odstranili nametane odpadke v obliki plastike, steklenic, odsluženih loncev potem pa smo se lotili kosti goved, ovc in prašičev, ki se v jami pojavljajo v več plasteh. Zaenkrat nam je iz jame uspelo iznesti le zgornji sloj kosti. Ob tem smo jamo nekoliko poglobili in našli delno zasuto ožino skozi katero se je nekaj jamarjev splazilo v na novo odkrito manjšo dvorano, ki pa še ni tudi oznanjala konca jame. Jama se nahaja v dolomitnem apnencu, ki je precej preparel, krušljiv in nestabilen, kar je botrovalo zasutju naslednje ožine skozi katero se je že splazil vodilni jamar v raziskovalni ekipi in ostal odrezan od ostalih jamarjev. Sprožili smo reševalno akcijo, poklicali Jamarsko reševalno službo in v zelo kratkem času so se pripeljali na planoto reševalna vozila vseh regijskih reševalnih služb.

Prvi jamarski reševalci so se spustili v jamo, stabilizirali podor in ujetega jamarja nepoškodovanega izvlekli iz ožine. V jamarstvu se dogajajo tudi nesreče in tokratna se je končala s srečnim koncem. Za to gre velika zahvala vsem jamarskem reševalcem in dvema domačinoma iz pašne skupnosti Velika planina, ki sta z motornima žagama nažagala podpornike za v jamo. Vse smeti smo spravili v vreče, jih natovorili v traktorsko prikolico, ki jo je še isti dan odpeljal v dolino domačin, tudi član pašne skupnosti Velika planina.

Letošnji jamarski tabor in čistilno akcijo so finančno podprli Občina Kamnik, JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o., Komunalno podjetje Kamnik d.o.o., Jata Emona proizvodnja, Prima plast d.o.o. in Črnuški dom na Mali planini.

Zapisal: Rajko Slapnik ; Foto: Benjamin Lap in Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar