Velika in Mala Počerenska pečina

Med službenim odmorom sva z Urošem po spletu na fotografijo Počerenskega slapu. Za slapom se je videl vhod v lepo jamo. Že sem klical Leo in jo obvestil o najdbi jame ter da naj pripravi merilno opremo in pobere Velesa. Potem sem poklical Rista, če gre zraven in zbrala se nas je luštna ekipa. Ob 15:00 smo se že prebijali po prometni konici skozi Celje. Odpeljali smo se proti Jurkloštru in naprej proti Počerenskemu slapu.

Pri domačinu smo povprašali za parkiranje in povprašali tudi po imenu jame. Je rekel, da oni pravijo Počerenska pečina, ker si je reka Gračnica skozi pečino utrla pot. Mimo vodi Orionova pot, ki jo je povezal pater Karel Gržan. Ko smo čez travnik prišli bližje Gračnici, nas je očarala prelepa okolica in čarobni slap.

Velik spodnji vhod v jamo se vidi že od daleč. Najprej sem po reki iskal pot na drugo stran do jame. Potem pa smo videli lepo položene kamne ob skali, po kateri smo se povzpeli do jame. Uroš je šel gor in že stal pri zgornjem vhodu jame, ki smo ji dali ime Velika Počerenska pečina, kot je rekel domačin.

Prelep ambient se odpre, ko pridemo v osrčje te male soteske. Bučanje vode je nas delalo gluhe, tako smo se prepustili moči reke Gračnice. Nato smo ugotovili, da so kamni, ki jih obliva voda, zelo spolzki. Zato je treba biti res previden. Lotila sva se merjenja pri zgornjem, manjšem vhodu, kjer reka vstopa v jamo.

Ker skozi jamo teče voda, sva se morala sezuti, da sva lahko vstopila v največji prostor v jami. Na tem mestu je potrebno preplezati manjši slap, ki se preliva preko stopnje v vodno kotanjo in pri kamnu si samo do gležnjev v vodi. Lea je iz slapa splezala na poličko in raziskala rove, ki se dvigajo nad njo. Jaz sem pa zaplaval na drugo stran kotanje, da sva lahko potegnila vizuro do spodnjega, večjega vhoda. Iz spodnjega vhoda se voda v obliki Počerenskega slapu preliva v spodnji tolmun.

Ko sva premerila, sva se hitro oblekla, saj v senci ni bilo tako toplo, kot na soncu. Čeprav je bila voda kar znosne temperature, ni bilo preveč boleče broditi po njej.

Nasproti od zgornjega vhoda v Veliko Počerensko pečino se odpira Mala Počerenska pečina. Tudi to jamo je ustvaril vodni tok reke Gračnice. Vstopimo skozi podolgovati vhod, kjer opazimo vodni rov. Ko pogledamo po njem, imaš občutek, da se konča. Ko pa splezamo do domnevnega konca, pa pokukamo za ovinek v prav lep prelom, ki se dviguje visoko pod strop. Tudi od zunaj lahko opazujemo ta prelom, ki izgleda kot nekakšen vogal.

Pred jamo pa lahko zlezeš do rova, ki se oblikuje v manjšo kamrico. Tam so si ljubitelji pitja iz pločevink naredili en tak usrani spomenik, saj so kamrico natrpali s pločevinkami.

Ko smo raziskali obe Počerenski pečini, smo pobrali Uroša, ki je raziskoval dolvodno po Gračnici. Našel je en zanimiv vhod, ki nas bo počakal za drugič. Označili smo si še nekaj vhodov za pregledat in kmalu se vrnemo v Jurklošter.

Zapisal: Maks Jamski; Foto: Risto Sovčev

Ni komentarjev:

Objavite komentar