Turkova jama – kopanje v drvarnici



07.02.2020, petek
Začetki v Turkovi jami
Prvič sta šla pogledat vhod v to jamo Filip in Žiga Solar, gonilna raziskovalca Nazarskih jam, in sicer že 14.04.2019. Lastnik zemljišča je jima je povedal, da se v drvarnici pod škarpo, kjer v močnejšem dežju priteče ven voda, mogoče skriva kaj zanimivega za jamarje. Ko sta vstopila v drvarnico, sta po prepihu videla, da luknja res lahko obeta.
Tako sta najprej razbila del škarpe in počasi začela slediti rovu. Nadaljevala sta 17.04.2019, ko se je že videl rov. Ker pa je bilo še ozko, sta imela veliko dela, da sta poširila vhodni del. Nato so se začele v bližini raziskave v Mlinarjevem rovu in delo v tej jami je malo zastalo.
Prva v letu 2020
02.02.2020 nedelja
Nato so se raziskave nadaljevale to leto. Filip je začel že v začetku leta (3.1.2020), ko se je prebil do nekakšne skalne pregrade, za njo pa je viden prostor. Nadaljevala sva nato skupaj v nedeljo (2.2.2020), ko sva prebila skalno pregrado in odprl se je prostor, kjer si lahko sedel. Na steni je veliko blata in kamnov. Prepih je zelo dober. Zadaj je odmevalo in prebila sva se do rova, kjer je nadaljevanje jame. Ker je bilo še veliko zemlje po tleh, pokukati v notranjost nisva mogla.
06.02.2020 četrtek
Nato se je v četrtek (6.2.2020) Filipu pri raziskovanju pridružil Simon. Začela sta poglabljati ta prostor in odvažati s samokolnico kamenje in zemljo. Kup, kamor odlagamo material, se vztrajno veča. Simon je bil navdušen, da se do jame pripeljemo z avtom, stopimo v drvarnico in že smo v jami. Uspelo jima je skopati toliko, da je Filip že glavo potisnil v nadaljevanje. Zadaj se odpre lep prostor, visok 2 metra. Naprej se vidi rov.
Nadaljevanje
V upanju, da uspe preboj, sva nadaljevala naslednji dan (7.2.2020). Odstranila sva veliko zlepljenih skal s stene in tako povečala prostor pred ožino, kjer je nadaljevanje. Prepih je bil zelo močan in ker je Filipa, ki je skrbel za asistenco, že pošteno shladilo, sva se zamenjala, da še on poskusi razgristi ožino. Ura je bila že pozna in ker je jama čisto zraven hiše, sva rajši končala z ropotanjem. Potrebno je še odstraniti samo eden buhtelj in lahko se bomo prebili v nadaljevanje.
07.02.2020 petek nadaljevanje
Sedaj že nestrpno čakamo na čas, da se podamo v to jamo, ki leži 50 metrov višje od reke Drete.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Filip, Simon, Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar