Lokoviški prepih



07.02.2020, petek
V občini Šoštanj v kraju Lokovica nas je že od lani čakala ena jama, da jo izmerimo. Jama leži v bližini Lokoviške jame in Kožnega brezna. Ker smo v Kožnem breznu že večkrat naleteli na onesnaženje, sva spotoma preverila stanje tudi v Kožnem breznu, ko sva ravno šla mimo. Ugotovila sva, da je končno jama čista, da se je prenehalo onesnaževanje. Potem sva se sprehodila do te za nas nove jame. Ker gre za en takšen skozenjc, sva jo poimenovala Lokoviški prepih. Jam ima tri vhode. Vrhnji vhod je prav veličasten.
Skozi njega vstopimo in se spustimo po klančini, da pridemo v središče jame. Od tam lahko zavijemo še v drugi vhod, ki je na drugi strani naravnega mostička, ki ločuje zgornja vhoda. Zanimivo je, da tam opazimo špranjo, ki je polna starih smeti. Najbolj zanimivo pa je, da so se skozi spodnji vhod kotalile smeti po pobočju proti pohodniški peš poti, ki gre spodaj mimo. Kdorkoli je že hotel skriti smeti na tako izviren način, da jih je skozi zgornji vhod vrgel v jamo, ni opazil, da je jama kot strgan žep in da spodaj vse leti ven. So pa smeti stare, novih ni videti.
Potem sva še pogledala okolico in odšla proti Skornemu, kjer sva se opremila z informacijami o dveh jamah, ki ju poiščema naslednjič.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Lea Pavrič

Ni komentarjev:

Objavite komentar