Naša prva cevna žičnica v Kebrovi luknji

    

Kebrova luknja je že dolgo znana jama na Golteh. Jamo smo pričeli več obiskovati leta 2012, takrat smo jamo tudi opremili in se odločili, da jo raziščemo.  

Nato so v njej potekale razne raziskave od plezanja kaminov, kopanja v Rovu 20–letnega šepetanja, opremljanje vzporednega brezna – Močvirsko brezno. Na koncu je ostajal samo še Rov novega upanja. Prvič je opazil Rok, da v njega odteka voda. Nato sva prvič kopala tam Boris in jaz 16.04.2014. Od takrat smo naredili že 10 kopaških akcij v tem delu in odkopali ogromno materiala. Rov je postajal globlji in za uspešno kopanje je bilo potrebno kar nekaj jamarjev.

Zato smo se v letu 2022 odločili, da naredimo cevno žičnico, ki bo pospešila kopanje. Po inštrukcije smo odšli k Jaku Jakofčiču v jamo Petnjak, za kar smo zelo hvaležni. Žičnica tam odlično služi svojim namenom. Risto je nato pripravil ves material in se poglobil v zadevo 100%. Tako je bilo leta 2022 vse pripravljeno. Le vreme nam je trikrat prekrižalo načrte, da bi jo postavili. In če nam nekaj ne uspe, nas žre. Ni nam dalo miru.


Zato smo rekli, da izkoristimo prednovoletno lepo vreme in Gregijev dopust. Ker smo mladi bolj zaletavi, je dobro imeti ob sebi starejše izkušene. Risto je predlagal, da naredimo suhi trening izven jame in pripravimo vso potrebno orodje. Še kako je bilo to dobrodošlo, saj bi pozabila z Gregijem polovico orodja doma. V četrtek sva se otovorjena odpravila v jamo. 

 
Ker sva bila natrenirana in Risto je pripravil vso dokumentacijo z navodili za montažo, je žičnico Gregi postavljal zelo hitro. Jaz sem samo rezal členke na verigi in podajal orodje. Potem sem šel pogledati delovišče. Ekipa zadnje kopaške akcije je poročala, da se je del stene, ki ga sestavlja podor, vsul notri droben material, ki je zasul kar nekaj dna rova. Sedaj pa je ves material požrlo nekam globlje. V rovu so še samo večje skale. Zelo dober znak. Sedaj pa že iščemo priložnost, da se čimprej vrnemo v jamo, testiramo žičnico in skopljemo še kaj več. 
 
 

1 komentar: